AddToAny

Det blir ikke flere søndagsåpne butikker under denne regjeringen

- Det er all grunn til å feire. Jeg er glad for at regjeringen nå anerkjenner at det ikke er vilje i folket til å holde butikkene åpne på søndager, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
- Det nytter

For nå har HK det svart på hvitt: «Regjeringen tek ikkje sikte på å liberalisere reglene for søndagshandel». Det står det i barne- og familiedepartementets del av statsbudsjettet for 2020. «Departementet reknar vedtaket som følgt opp», står det videre. Vedtaket det siktes til, er det som ble gjort i Stortinget 31. januar 2018, som lød «Stortinget ber regjeringen om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel. Dette for at ikke flere må arbeide på helligdager». Det var et flertall bestående av partiene Sp, Ap, SV og KrF som reiste forslaget som ble vedtatt. Først nå stadfester altså regjeringen Stortingets snart to år gamle vedtak. Handel og Kontor i Norge jubler.

- Dette viser at det nytter å engasjere seg, sier Sundnes til HK-Nytt.

- Veldig glad

Kamp mot søndagsåpne butikker er en av HKs kjernesaker.

- Søndag er den eneste dagen ansatte i varehandelen er garantert å ha fri sammen med familie og venner. Det er viktig for alle andre arbeidstakere også. Hvis alle butikker fikk holde åpent på søndager, ville mange flere yrkesgrupper blitt berørt, sier hun.

- Jeg er veldig glad for at det har gått som det har gått, sier Sundnes til HK-Nytt

Det er Lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer handel på søndager og helligdager. Loven slår fast at butikker skal holde stengt disse dagene, men gir visse unntak. Blant annet har butikker under hundre kvadratmeter, bensinstasjoner, blomsterbutikker og hagesentre lov til å holde åpent på søndager.

Kvittert ut

Etter at vedtaket om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel ble gjort i Stortinget i januar 2018, har KrF gått inn i regjeringen. KrF har imidlertid vært et parti som ikke har ønsket å endre helligdagslovgivningen. HK tar likevel ingenting for gitt.

- KrF har vært et parti som har holdt søndagsfanen høyt, med det gjøres jo hele tiden avtaler om hva regjeringen til enhver tid mener. Så når denne regjeringen kvitterer ut vedtaket fra Stortinget, er det all grunn til å være fornøyd med det, sier Sundnes til HK-Nytt.

- Er siste spiker i denne kista slått inn?

- Når det gjelder politikk, varer ingenting evig, sier Sundnes.

Søndagsutvalg

Den første Solberg-regjeringen, som besto av Høyre, FrP og Venstre, ivret etter å endre helligdagslovgivningen slik at flere butikker kunne holde åpent på søndager. Det ble nedsatt et offentlig utvalg som skulle gå grundig gjennom mulighetene. Utvalget la fram sin rapport før jul i 2017, der flertallet ønsket å gi alle butikker under 150 kvadratmeter lov til å holde åpent mellom klokka 13.00 og 19.00 på søndager og helligdager. HK-leder Trine Lise Sundnes satt i utvalget, men utgjorde et mindretall sammen med arbeidsgiverforeningene i varehandelen. Regjeringen sendte flertallets forslag ut på høring i januar 2018. Stortingsvedtaket 31. januar samme år spente imidlertid beina under hele høringsrunden.

I statsbudsjett for 2020 har regjeringen altså hørt etter.

Image-text:

- Dette er det all grunn til å feire, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Likelønnsaksjonen i Trondheim torsdag kveld var inspirert av tilsvarende aksjon på Island. Store deler av fagbevegelsen i Trondheim, deriblant HK, sto bak markeringen.
HK-Nytt 15.11.2019
Eg e født her, faktisk! sier Marianne Chesak, nyvalgt fylkesordfører i Rogaland, og slår ut med armene på kontoret sitt.
HK-Nytt 14.11.2019
- Det er behagelig å kjøre til jobb helt alene. Jeg liker at det er stille rundt meg, sier Joakim Røsseland.
HK-Nytt 13.11.2019
De ansatte i LO, LO-forbundene og andre foretak i arbeiderbevegelsen får 2,98 prosent lønnsøkning fra 1. mai. Det er resultatet etter forhandlinger mellom Handel og Kontor i Norge og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF).
HK-Nytt 11.11.2019
- Det var ikke sånn det skulle bli, sier Allison Formosa. Litt til seg selv og litt til Bente Tandberg, som har endt med å være en av HK-medlemmets støttespillere det siste året.
HK-Nytt 01.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt