AddToAny

Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker

LO og NHO ble ikke enige under forhandlingene i årets lønnsoppgjør. Etter påske er det klart for en runde hos riksmekleren. Blir de ikke enige der, blir det storstreik.
Torsdag ettermiddag brøt LO forhandlingene med NHO i årets lønnsoppgjør. Det betyr at de må bruke Riksmekleren for å bli enige.

Da NHO- sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte pressa etter at LO og YS hadde brutt forhandlingene, var de uvillige til diskutere konkret hvorfor bruddet kom.

Ifølge Almlid var det torsdag morgen som ble avgjørende for NHO. Etter å ha sett summen av LOs krav, skjønte de at det ikke var mulig å innfri.

Ville ikke svare

Hessen Følsvik sa at hun hadde et klart mandat fra LOs representantskapsmøte om å øke kjøpekraften og at det måte innføres et lavlønnstillegg.

- Er det et ufravikelig krav?

- Det er mandatet fra representantskapet, men det skal mekles, og så blir det opp til forhandlingsdelegasjonen hva den vil godta, svarte Følsvik på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

- Prisstigningen er anslått til 4,9 prosent, det betyr vel et generelt tillegg på 5 prosent, i tillegg kommer lavlønnstillegget. Snakker vi da om en økonomisk ramme på 5,5 prosent?

- Jeg vil ikke snakke om tall nå, svarte Hessen Følsvik.

Ingen av partene ville snakke om konkrete tall under pressemøte.

Herman Bjørnson Hagen

Summen av LOS krav

Heller ikke Almlid ville gå inn på drøfting av konkrete tall - selv om han var åpenbart uenig i FriFagbevegelses regnestykke.

- Legg merke til det jeg sier, at det er summen av LOs krav vi ikke kunne godta, sa NHO-sjefen. Partene sitter ikke bare og regner. Mye av arbeidet består av å gå inn i hver bransje for å se effekten av de ulike tilleggene.

Tre hovedsaker

Selv om partene ikke ble enige i forhandlingene, var det ingen panikk å spore. LO og NHO har gode erfaringer med å komme til enighet i mellomoppgjørene.

Det er heller ikke uvanlig at de bruker riksmekleren. Det skjedde også ved forrige mellomoppgjør i 2021.

Faktisk har det aldri vært streik i mellomoppgjørene. Når en bare snakker kroner, er det lettere å bli enige.

Meklingen er allerede berammet, og starter 14. april med frist natt til søndag 16. april.

Det er i hovedsak tre saker partene skal bli enige om:

Det generelle tillegget

Lavlønnstillegget

Den økonomiske rammen for oppgjøret

5 prosent

Det generelle tillegget er minimum det alle arbeidstakere skal få. Det som gjør årets mellomoppgjør spesielt vanskelig er den høye prisstigningen.

Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjøret (TBU) har anslått at årets prisstigning vil bli på 4,9 prosent. I tillegg har det vært nedgang i reallønna over flere år.

Derfor opplever LO-ledelsen et stort press for at det generelle tillegget må opp over 5 prosent.

Forhandlerne skal ikke ta hensyn til prisstigningen. Deres mål er å sette lønningene slik at eksportindustrien ikke taper konkurransekraft.

Det ble også brudd i forhandlingene mellom YS og NHO. Det betyr også at YS må til mekling etter påske.

Image-text:

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.

Herman Bjørnson Hagen

Extra-info:

Lønnsoppgjøret

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt