AddToAny

Derfor gjør kunstig intelligens fortsatt enkle feil vi mennesker aldri ville gjort

Kan vi være trygge på at en selvlært kunstig intelligens faktisk «ser» det vi vil at den skal se?
Hvert 20. minutt kjører nå en førerløs liten buss langs havnepromenaden i Oslo. Med en toppfart på 25 kilometer i timen frakter den passasjerer fra Vippetangen til Kontraskjæret.

Førerløse biler er kanskje det mest nærliggende å tenke på når det er snakk om kunstig intelligens (KI). Både når vi snakker om hva som er bra med det - og når vi snakker om hva som kan gå galt uten mennesker bak rattet eller spakene.

Bilene er selvfølgelig lært opp til å klare seg i trafikken, men det mest revolusjonerende er at de skal lære mens de kjører og dermed bli enda bedre sjåfører etter hvert.

Kunstig intelligens på sykehus og legekontor

Langt fra alle kunstige intelligenser er like synlige som en bil du kan risikere å støte på i trafikken.

Og de er ikke bare i stand til å erstatte mennesker. En kunstig og selvlærende intelligens kan også erstatte tradisjonelle data-algoritmer i for eksempel MRI-skannere som lager bilder av hjernen din.

Og i fjor godkjente det amerikanske Food and Drug administration (FDA) bruk av kunstig intelligens til å avsløre lidelsen diabetisk retinopati. Dette er en sykdom på netthinnen som rammer diabetikere.

- Dette er revolusjonerende, sier matematiker Anders Hansen.

Han er professor ved Universitetet i Oslo, men tilbringer mesteparten av tiden sin ved University of Cambridge, der han leder sin egen forskningsgruppe på kunstig intelligens.

- Det betyr at man nå kan benytte dette i kommersiell sammenheng, sier Hansen.

Diabetespasientene kan da komme til klinikken og ta et bilde av øyeeplet. Men det er ikke en lege eller optiker som analyserer bildet. Det er en kunstig intelligens-algoritme som spytter ut et svar basert på hva den selv har lært seg å se etter.

Enten er hornhinnen frisk eller så er den rammet av diabetisk retinopati.

- Den er bedre enn meg, og jeg er en veldig erfaren hornhinne-spesialist, sier oppfinneren Michael Abramhoff til nettavisen NPR.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (KI), på engelsk artificial intelligence (AI), er datasystemer som kan gi en mest mulig intelligent oppfattelse, resonner

Les mer

Flere saker fra forskning.no

For å skape et samfunn som er godt for alle, må omgivelsene der folk bor og ferdes invitere til aktivitet og møter mellom mennesker, på tvers av alder og funksjonsnivå.
forskning.no 22.07.2019
Tre av ti er fortvilet over sykehjemsmaten til de eldre, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.
forskning.no 22.07.2019
Åtte år etter 22. juli 2011 har mange skoleelever et fraværende forhold til terrorangrepet og tankegodset bak, mener forsker. De berørte peker på flere årsaker.
forskning.no 22.07.2019
Oppløftende studie avliver myten om at folk ikke involverer seg hvis noen blir overfalt.
forskning.no 22.07.2019
En ny metode viser hvor godt hjernen din forstår konsepter, ifølge ny studie. Norsk forsker mener metoden bare bør brukes ved diagnostisering av sykdom.
forskning.no 22.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt