AddToAny

Departementet vil ikke lovfeste menneskerettsregel i Regler for god advokatskikk

Departementet avviser vedtatt endring i Regler for god advokatskikk
Justisdepartementet sier nei til å innlemme en ny menneskerettsregel i advokatforskriften, og ønsker ny utforming av regelen. - Ikke noe å forhandle om, sier Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.
- Advokatforeningen skal ikke, etter en omfattende og god prosess internt da bestemmelsen ble vedtatt, gå i dialog med statens myndigheter om hvilke forpliktelser advokater skal påta seg selv. Det er ikke en forhandlingsposisjon, sier Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.

Men Justis- og beredskapsdepartementet står på sitt.

- Etter departementets syn oppfyller ikke nytt punkt 1.4 de alminnelige kravene til klarhet og presisjon i lovgivningen, sier Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver i i Justisdepartementet til Advokatbladet.

Levd med regelen i to år

Det var i mai 2018 at representantskapet i Advokatforeningen vedtok et nytt punkt om menneskerettigheter i Regler for god advokatskikk.

Menneskerettigheter inn i Regler for god advokatskikk

Det nye punktet, som nå utgjør punkt 1.4 i Regler for god advokatskikk, lyder slik:

«En advokat skal ikke gi råd som advokaten forstår eller må forstå vil innebære krenkelse av noens menneskerettigheter eller en betydelig risiko for dette. Med menneskerettigheter menes det samme som i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.»

Bestemmelsen ble etter vedtagelsen oversendt Justis- og beredskapsdepartementet for at den skulle bli innlemmet i advokatforskriften i domstolloven, og dermed gjøres gjeldende for alle landets advokater, ikke bare for medlemmene av Advokatforeningen.

Drøye nitti prosent av alle norske advokater er medlemmer av foreningen.

- Svært vidtrekkende og til dels uklar

I et brev til Advokatforeningen skriver departementet at anmodningen om å stadfeste regelendringen ikke kan etterkommes, og viser til at blant annet Regjeringsadvokaten og Tilsynsrådet hadde innvendinger da den nye regelen i fjor var ute på høring.

«Tungtveiende høringsinstanser har frarådet å stadfeste punkt 1.4 i RGA som en del av advokatforskriften kapittel 12. Justis- og beredskapsdepartementet er enig med Regjeringsadvokaten og Tilsynsrådet i at ordlyden i punkt 1.4 er svært vidtrekkende og til dels uklar, og at dette vil kunne medføre at bestemmelsen blir utfordrende å anvende i praksis, både for advokatene som skal rette seg ett

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Nye regler for utilregnelighet trer i kraft 1. oktober 2020.
Advokatbladet 22.09.2020
Simonsen Vogt Wiig satser tungt på automasjon og mobilitet. - På dette fagfeltet hjelper det ikke nødvendigvis bare å være en god jurist, sier Thom Erik Borgen.
Advokatbladet 22.09.2020
Regjeringen trosser innspill fra blant annet Advokatforeningen og Sivilombudsmannen, og vil tillatte at spyttbeskyttere kan benyttes på innsatte i norske fengsler.
Advokatbladet 22.09.2020
Advokatbransjen kan til en viss grad gardere seg mot nye teknologiske konkurrenter, men da må den verne om rettsrådsmonopolet eller endre prismodellen for å få et konkurransefortrinn, konkluderer en fersk masteroppgave.
Advokatbladet 21.09.2020
The American Bar Association har sendt ut en pressemelding der den hyller avdøde høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som døde fredag. Hun gjorde inntrykk langt utenfor sitt hjemland.
Advokatbladet 20.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt