AddToAny

Denne appen lurer inn trenening

Denne appen lurer inn trenening
Naboene må synes det er et litt rart syn. Kari Wang går på hælene og så på tærne, før hun tar trappa to trinn av gangen og står på ett bein mens hun rører i gryta.
PÅ VEI TIL GRYTA må hun trå over en skammel, og når hun skal ta ut ting av kjøkkenskuffene, tar hun knebøy.
70-åringen har fått bedre styrke og balanse inn i hverdagen takket være en ny app kalt eLiFE, som hun har på en smarttelefon sammen med en smartklokke. Forskere ved NTNU har i flere år ledet det europeiske EU-prosjektet PreventIT for å se på hvordan de kan sikre at de som er på vei inn i pensjonistlivet, er aktive og klarer å holde seg aktive. Undersøkelser viser at to av tre ikke er så fysisk aktive som myndighetene anbefaler.
Trikset forskerne tester ut, er å «lure inn» øvelser som brukerne kan utføre mens de holder på med hverdagens gjøremål. Idéen har de hentet fra det australske treningskonseptet LiFE. For å holde brukerne i gang, bruker de velferdsteknologi i form av appen «eLiFE» som henter data fra smarttelefonen og en smartklokke.
- Jeg kjenner at jeg har fått sterkere lårmuskler, og at jeg ikke er så slumsete i skinnet lenger. Jeg synes også balansen er blitt bedre, sier Wang med et stort smil.
- Jeg har ikke kjøpt noe utstyr for å gjøre dette og har heller ikke ofret noe ekstra tid, sier hun.

Må holde folk i aktivitet
Nettopp det at man ikke skulle måtte ofre så mye, har vært viktig for forskerne ved NTNU. De har samarbeidet med et psykologimiljø i Manchester i England som jobber med adferdsendring. Forskerne var tidlig bevisste på at appen måtte passe inn i dagliglivets rutiner og ikke være avsatt treningstid, at den måtte utfordre deltakerne på deres eget nivå og virke motiverende.
- I dag er det populært å løpe rundt med pulsarmbånd og treningsapper, men de fleste appene er utviklet for voksne som allerede er aktive. Det er utviklet lite for yngre eldre som er på vei inn i pensjonistlivet. Vi må lage noe som er tilpasset deres behov og som er forskningsbasert, sier prosjektleder og fysioterapeut Jorunn Helbostad. Hun er instituttleder ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU.
- Vi ser også at problemet ikke primært er å få folk i aktivitet, utfordringen er å få dem til å forbli aktive. Vi vet at noe skjer med aktivitetsnivået når folk pensjonerer seg, forteller hun.

Kartla aktivitetene
Kari Wang tar imot oss i det koselige rekkehuset i Trondheim. Hun går opp trappa til stua ved å ta to trinn av gangen. Farten er imponerende. I sofaen sitter mannen og følger litt spent med på hva Fysioterapeuten vil spørre om. Han har holdt seg til rollen som heiagjeng.
70-åringen går bort til spisebordet og viser fram et kartleggingsskjema. Der måtte hun i en uke skrive ned hver dag hva hun gjorde. «Rydde og lufte seng», «vanne planter», «gå tur» og «hente barnebarn på skolen» er blant gjøremålene hun førte opp.
Forskerne ønsket å teste appen på de som var i alderen 60 til 70 år, og var blitt pensjonister. De inviterte de som ikke var med på organisert fysisk trening, men heller ikke hadde helseutfordringer som kunne på
Gå til mediet

Flere saker fra Fysioterapeuten

En ny studie indikerer at manuell lymfedrenasje som behandling av lymfødem hos kvinner som er operert for brystkreft ikke er bedre enn kompresjonsbehandling.
article_web Fysioterapeuten 16.05.2019
Fysioterapeuter og annet helsepersonell burde hatt en opplæring i hvordan man kan ha med seg jobben hjem på en god måte, hvordan man kan håndtere sekundærtraumatisering, «compassion fatigue» og utbrenthet, mener psykologspesialist.
article_web Fysioterapeuten 15.05.2019
Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge fem millioner kroner til etablering av fire nye pakkeforløp. Det gjelder muskel- og skjelettlidelser, smertebehandling, utmattelse og ADHD.
article_web Fysioterapeuten 14.05.2019
En studie der forskerne konkluderte med at kognitiv atferdsterapi hadde en effekt mot ME, fikk kraftig kritikk for metoden. Nå har britiske helseforskningsmyndigheter konkludert med at studien oppfylte datidens krav.
article_web Fysioterapeuten 14.05.2019
Over ti år er det bygd opp en omfattende database om fysioterapi i primærhelsetjenesten, gjennom forskningsprogrammet FYSIOPRIM. Om man får midler til å drifte den videre etter 2020, er uklart.
article_web Fysioterapeuten 13.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt