SKOG
07.10.2019
Brenning av tjæremile er et eldgammelt håndverk. En håndfull entusiaster hindrer teknikken i å bli glemt. Milene må nemlig brennes for at du skal forstå.
Steinar Moldal fra Dovre Handverksenter vil ikke bli kalt tjæremileekspert, selv om han har brent 30 miler siden han lærte teknikken fra noen gamle karer i Skjåk i 1991.
- Det er et møysommelig arbeid, og kvaliteten både på veden og arbeidet avgjør hvor mye tjære du får ut, sier han. For dette er ikke et arbeid du blir rik av i en fei.
Hardraade vikingskipforening er en organisasjon på Ringerike som skal bygge fullskala vikingskip. I sommer brant de sin første tjæremile. Tjæren skal brukes på skipet, men selv etter uker med slit, vil entusiastene gjerne sette fyr på flere tyrirøtter.
MØYSOMMELIG ARBEID
Egentlig begynte prosessen for 50 til 100 år siden. Da ble de gamle furuene i skogen til Tronrud Engineering på Eggemoen hugget, og stubbene ble stående igjen. Sakte råtnet yteveden, mens tyrien* ble stående frisk og freidig.
I år ble røttene tørket og finhogd til seks kubikkmeter tyrived.
- Vi stubber for lavt i dag, for alle skal ha pengene med en gang, sier Moldal, og rister på hodet. - Før lot de en meter stå igjen på tyrifuruene. Det ble til verdifull tjære femti år senere. Det er slik hogsten skal gjøres, hevder han.
Jordsm
Gå til mediet- Det er et møysommelig arbeid, og kvaliteten både på veden og arbeidet avgjør hvor mye tjære du får ut, sier han. For dette er ikke et arbeid du blir rik av i en fei.
Hardraade vikingskipforening er en organisasjon på Ringerike som skal bygge fullskala vikingskip. I sommer brant de sin første tjæremile. Tjæren skal brukes på skipet, men selv etter uker med slit, vil entusiastene gjerne sette fyr på flere tyrirøtter.
MØYSOMMELIG ARBEID
Egentlig begynte prosessen for 50 til 100 år siden. Da ble de gamle furuene i skogen til Tronrud Engineering på Eggemoen hugget, og stubbene ble stående igjen. Sakte råtnet yteveden, mens tyrien* ble stående frisk og freidig.
I år ble røttene tørket og finhogd til seks kubikkmeter tyrived.
- Vi stubber for lavt i dag, for alle skal ha pengene med en gang, sier Moldal, og rister på hodet. - Før lot de en meter stå igjen på tyrifuruene. Det ble til verdifull tjære femti år senere. Det er slik hogsten skal gjøres, hevder han.
Jordsm