AddToAny

Delvis enighet i staten - Unio forhandler videre alene

Lønnsoppgjøret i staten er i havn med et historisk høyt sentralt lønnstillegg, ifølge YS og LO. Også Akademikerne bekrefter enighet.
- Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding.

Alle heltidsansatte i LOs medlemsforbund i staten er sikret 31.000 kroner i generelt tillegg. Det betyr at lavtlønte i staten får ekstra mye i år og er sikret økt kjøpekraft.

Rammen er på 5,2 prosent, det samme som i frontfaget. En liten del av oppgjøret, 15 prosent, går til lokale forhandlinger. Det er mindre enn tidligere år.

- Store potter til lokal fordeling fører ofte til at noen får mye, og andre ingenting. Dette gir en utvikling vi ikke ønsker å fortsette med, sier Aas.

YS fornøyd

Også YS Stat-leder Jens B. Jahren er fornøyd med resultatet.

- Vi er glade for at vi har sikret et stort generelt tillegg og en god avsetning til lokale forhandlinger, noe som gir våre medlemmer en betydelig lønnsvekst, sier han.

Årets lønnsforhandlinger ble sluttført fredag kveld, i god tid før fristen ved midnatt natt til mandag.

Også Akademikerne, den største hovedsammenslutningen i staten, har akseptert avtalen.

- Dette legger til rette for en god lønnsutvikling for våre medlemmer. Resultatet er viktig for at staten skal fortsette å være en attraktiv arbeidsplass for høyt utdannede, sier leder for Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.

Unio ikke med

Unio er eneste part som ikke har blitt enige med staten. Da oppgjøret startet sa Guro Lind, leder for Unio stat, at Unio krever kompensasjon for etterslep fra tidligere år der utdanningsgrupper har tapt i forhold til lønnsutviklingen ellers i samfunnet.

- Unio stat er fortsatt i forhandlinger med staten, heter det på Unios nettsider fredag kveld.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er glad for at mesteparten av oppgjøret er i havn.

- Jeg er veldig glad for vi gjennom en forhandlingsløsning er blitt enige med Akademikerne, LO Stat og YS Stat om et lønnsoppgjør innenfor frontfagsrammen på 5,2 prosent, sier han.

Akademikerne får alt som lokale tillegg

Akademikerne har fått gjennomslag for sitt krav om at alt skal fordeles i lokale tillegg. Rammen for Akademikernes oppgjør er den samme som for LO og YS.

- Dette legger til rette for en god lønnsutvikling for våre medlemmer, og vi er fornøyde med resultatet. Resultatet er viktig for at staten skal fortsette å være en attraktiv arbeidsplass for høyt utdannede - og ikke taper i konkurransen med privat sektor, sier Kari Tønnesen Nordli, leder for Akademikerne stat, i en pressemelding.

Staten ønsket at deler av årets lønnstillegg også for Akademikerne og Unio skulle fordeles med lokale tillegg. Akademikerne satte foten ned for dette allerede da forhandlingene startet torsdag.

- Dette betyr en historisk høy pott. Lokale forhandlinger er viktig for Akademikerne. Det er på den enkelte arbeidsplass man best kjenner sine utfordringer og behov, og da må de lokale partene kunne bruke lønnsforhandlingene for å sikre nødvendig kompetanse, sier Tønnesen Nordli.

Image-text:

F.v. leder Guro E. Lind i Unio stat, statens personaldirektør Gisle Norheim, leder Egil André Aas i LO stat, leder Kari Tønnesen Nordli i Akademikerne stat og leder Jens Jahren i YS stat før lønnsoppgjøret gikk i gang torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Education Internationals 10. verdenskongress ble avholdt 26. juli - 2. august i Buenos Aires.
Forskerforum 02.09.2024
Forskerforum 02.09.2024
Vi ønsker velkommen til vårt tradisjonsrike forskningspolitiske seminar, som i år arrangeres tirsdag 5. november på Hotel Bristol i Oslo.
Forskerforum 02.09.2024
Kommersiell gruvedrift til havs kan bli en ny næring. Kritikerne mener vi har forsket for lite på økosystemene i dyphavet.
Forskerforum 02.09.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 02.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt