AddToAny

Deltid, et kvinnefenomen!

Deltid, et kvinnefenomen!
Heltidskultur eksisterer som en selvfølge i mannsdominerte yrker, mens kvinnedominerte yrker kan ha en like selvfølgelig deltidskultur.
Til tross for at ropet om heltidskultur er unisont og kraftfullt, går arbeidet med å komme ut av deltidsklemma svært tregt i de kvinnedominerte pleie- og omsorgsyrkene. Det synes som om vi er enig om målet, men ikke veien for å komme dit. For å etablere heltidskultur må vi ta et oppgjør med eksisterende verdier og holdninger, samtidig som det etableres turnuser basert på hele stillinger: Endring må skje i både ord og handling. Denne kronikken belyser sammenhengen mellom kjønn og arbeidstid, og argumenterer for hvorfor det er viktig og hvordan det er mulig å arbeide fram mot en heltidskultur også i pleie- og omsorgsyrker.



Stereotypier og fordommer

I dag eksisterer det en utbredt holdning; om at deltid er noe helsearbeidere ønsker, og at deltidsstillinger er nødvendig for å få turnusen til å gå opp. Det er et paradoks at denne oppfatningen får eksistere når så mange arbeider ufrivillig deltid, samtidig som deltid nærmest er fraværende i mannsdominerte yrker med samme behov for arbeidskraft 24 timer i døgnet 7 dager i uka (for eksempel i fengsel, politi, ambulanse). Det er fullt mulig å organisere turnus i helse- og omsorgssektoren slik at de ansatte kan arbeide heltid.



Sosialiseres inn i deltidskulturer

Arbeidstidsmønstre etableres når sykepleiere og helsefagarbeidere er under utdanning. I møte med praksis som studenter og elever møter de deltidskulturen. Fra hel
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Har du som tillitsvalgt fått til noe du er spesielt stolt av på arbeidsplassen din? Eller vil du fortelle om kritikkverdige forhold på jobb eller i bransjen du jobber i?
LO-Aktuelt 07.09.2024
Denne høsten har debatten om det norske sykefraværet blusset opp igjen. For sykefraværet er på vei opp, særlig blant de yngste arbeidstakerne.
LO-Aktuelt 07.09.2024
«Verken Aker-modellen eller den norske arbeidslivsmodellen er varige og upåverka av ytre og indre omstende. Dei må vernast og treng å utviklast vidare.
LO-Aktuelt 07.09.2024
Tatoveringer er ikke lenger noe særeget. «Alle» har jo det. Som tidsbilder gjennom eget liv. Fra fylletatoveringer tatt i Syden til dypt personlige markeringer på kroppen.
LO-Aktuelt 07.09.2024
SPØRSMÅL: På min arbeidsplass er vi to personer på jobb i en brukereid leilighet. Har pårørende lov til å sette opp to kameraer i leiligheten? Vi føler oss overvåket på jobb.
LO-Aktuelt 07.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt