AddToAny

Debatt Markberedning og klima

Olav Norem, forstkandidat og skogeier I Norsk Skogbruk nr 10 er det to artikler om markberedning, begge bestilt av bladet. Det er bra at Norsk Skogbruk tar en aktiv rolle i faglige spørsmål om skogskjøtsel.
De to innleggene er forskjellige i sin oppbygging og anbefaling, med innlegget fra NINA av Jenni Nordén som det mest prinsipielle, men også det med mest udokumenterte påstander. Nordéns innlegg er et godt grunnlag for debatt. Jeg håper hun tar opp tråden og kommer tilbake i Norsk Skogbruk med utdyping av sine synspunkter og mer dokumentasjon.

Det er deler av Nordéns innlegg som jeg ikke forstår eller er uenig i (hennes utsagn i kursiv, deretter mine kommentarer):

«Forskning tyder på at markberedning forårsaker vesentlige karbonutslipp og reduserer karbonlagrene i jorda.» Spørsmålet er så viktig at Nordén bør vise til hvilken forskning og resultatene. Spørsmålet her er virkning av markberedning, ikke generell nedbryting av organisk masse i jordbunnen. Uten dokumentasjoner det vanskelig med en meningsfull diskusjon.

«Kartlegging av karboninn-hold må komme før mark-beredning for å måle riktig.»Jeg mener at det må sammenliknes med tilstanden før hogst. Markberedning er bare aktuelt etter snauhogst. Ved hogsten blir det frigjort store mengder strø (nåler, topper greiner og røtter), derfor må det sammenliknes med tilstanden mens det var skog,

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Interessen for skogeiendom er stigende, både som investeringsobjekt og som reservoir av biomasse. Det skjønner også vårt eget KLP som tidligere har investert 1,5 milliard kroner i skog i Sverige, Finland og Baltikum.
Norsk Skogbruk 21.01.2022
Skogfrøverket har i mange år hatt retningslinjer for bruksområder og verktøy for valg av frø- og plantemateriale av gran og furu for å sikre god vekst og klimatilpasning.
Norsk Skogbruk 20.01.2022
Det blir resultatet av den nye tømmerterminalen på Hauerseter når den er i full drift. Onsdag åpnet samferdselsminister Jon-Ivar Nygård terminalen.
Norsk Skogbruk 20.01.2022
Hele 322 klasser med kanskje så mye som 8000 elever deltok da Skogkurs og Skogselskapet i felleskap arrangerte «Kongle for en dag». Ved å tilby skolene et fikst ferdig opplegg som tar utgangspunkt i læreplanen for de ulike klassetrinn...
Norsk Skogbruk 19.01.2022
For artsmangfoldet i skogen er både hogst og fjerning av alle nedblåste trær etter en storm negativt.
Norsk Skogbruk 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt