AddToAny

DE URBANE DESIGNERNE KOMMER

DE URBANE DESIGNERNE KOMMER
Men hvem er de? Og hvor hører de hjemme i fagmiljøet? Vi har snakket med et par godt etablerte urbane designere som brenner for faget.
I gamle dager var man enten arkitekt eller landskapsarkitekt, utdannet ved en institusjon som ga rett til å bli med i det gode selskap, det vil si NAL eller NLA. Men tidene skifter, studenter velger nye fagkombinasjoner. Hva gjør man når planleggere, urbane designere og andre med utradisjonelle fagkombinasjoner kommer ut i arbeidslivet og jobber med mye av det samme som arkitekter og landskapsarkitekter? Skal de tas opp som medlemmer i organisasjonene? Ønsker de å bli medlem?

Aslaug Tveit er utdannet urban designer ved Aalborg universitet. Mot slutten av masterutdannelsen hadde hun praksis hos Norconsult.

- Det var fantastiske folk å jobbe med, men jeg følte ikke at min utdanning kom til sin rett når vi jobbet med landskap og plan. Jeg ville løse ting på en annen måte.

To uker etter at hun fikk utdelt eksamensbeviset fra Aalborg, startet Tveit eget firma i Stavanger.

- Jeg hadde en visjon. Jeg ville fronte fagfeltet urban design og finne nye måter å definere oppdrag på. Jeg ville endre selve byutviklingsprosessen, speile det menneskelige aspektet.

- Hva skiller dere fra de andre faggruppene?

- Det er i utgangspunktet utdannelsen. I Aalborg ble vi først og fremst trent i å tenke helhet. Vårt spesialfelt er byutvikling, ikke byplanlegging, det er et viktig skille.

Tveit og medstudentene fikk undervisning innen både arkitektur og landskapsarkitektur, men leste annen teori enn man gjorde på disse fagene, blant annet med sterk vekt på sosiologi.

- Dette merker jeg når jeg er sammen med andre urbane designere. Vi er på nett. Helhetstenkning er vår spesialitet, ikke bare fysisk, men når det gjelder sosial bærekraft og kompleksiteten i å utvikle byene våre.

- Hvordan merker du forskjell når du har samarbeidet med arkitekter og landskapsarkitekter?

- Vi tenker forskjellig. Mens urbane designere tenker prosess og sammenheng, er arkitekter og landskapsarkitekter mest opptatt av det fysiske, s
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Stavanger kommune er i ferd med å få en ny arkitekturstrategi, og kommunens avdeling for byutvikling har nå utarbeidet et høringsutkast til en ny strategi for arkitektur og byforming,
Arkitektnytt 19.05.2022
Det blåser friskt på Lista, kunne journalist Torgeir Holljen Thon melde etter å ha besøkt landets sørspiss og de nytenkende arkitektene i Stiv kuling til denne månedens portrettintervju.
Arkitektnytt 19.05.2022
Arkitektene bak Torginitiativet reagerer på at Oslo kommune vil la Qatar-VM få legge beslag på Youngstorget i seks uker.
Arkitektnytt 18.05.2022
Regjeringen gjør det enklere å selge brukte byggevarer. - Vi må gå fra å være et «bruk-og-kast»-samfunn til å ha en sirkulærøkonomi, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Arkitektnytt 18.05.2022
Rasmus Nord blir ny direktør i Sweco Norge. Sivilingeniøren Rasmus Nord blir ny administrerende direktør for Sweco Norge. Han tar over for Grete Aspelund fra 15. august 2022.
Arkitektnytt 18.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt