AddToAny

De lærde strides: Blir verden et bedre eller verre sted?

De lærde strides: Blir verden et bedre eller verre sted?
Hvor befinner du deg på Gray-Pinker-skalaen? Er du en mismodig «gray» eller en optimistisk «pinker»? Barbariske skikker som menneskeofringer og henrettelser ved tortur er det nesten slutt på.
Og risikoen for å lide en voldelig død har statistisk sett aldri vært mindre. Slike eksempler på framgang har psykologiprofessor Steven Pinker tematisert i sine siste bøker. Han er kjent som en optimist som mener at verden går framover. I boka The Better Angels of Our Nature fra 2011 argumenterer han, ved hjelp av over tusen sider med grafer og statistikker, for at voldsbruken i verden har gått ned og at verden stadig blir et bedre sted.

Den siste av Pinkers bøker, Enlightenment Now, som tidligere i år, følger i samme spor: Mennesker i dag lever lenger, er mindre syke, og er rikere, tryggere og lykkeligere - alt som et resultat av opplysningstiden. Her er det mer statistikk som peker i samme rosenrøde retning som i hans tidligere bøker, selv om Pinker her også innrømmer at såkalt «trumpisme» er en trussel mot både fred, handel, helse og klima.

Pessimisme

Den britiske filosofen John Gray er derimot ikke enig i Pinkers optimistiske samfunnsanalyse. I stedet for at uhyrligheter avvikles, oppstår de under nye navn, mener Gray. For eksempel er ikke slaveriet bare et pre-moderne fenomen, men ble reintrodusert i Europa stor skala av nazistene. Det har aldri eksistert flere slaver enn i dag, og slaveauksjoner i Libya, Irak og Syria har blitt annonsert på Facebook. Gray minner oss på at menneskehandel er en blomstrende industri over store deler av verden.

Fremskrittene på den vitenskapelige fronten har misledet oss til å tro at fremskritt også foregår på andre områder, men dette er feil, hevder Gray.

Den akkumuleringen av kunnskap vi har sett innenfor vitenskapen, har ikke hatt en parallell innenfor områder som politikk, etikk og filosofi. Sivilisasjonsfremskritt skjer innimellom, men forsvinner ofte igjen etter noen få generasjoner. Vi har sett bedring av religiøs frihet og rettigheter for kvinner og minoriteter, men vi glemmer at slike forbedringer er reverserbare. Vi kan få tilbakeslag på mange av disse områdene og vi kommer til å få det, spår Gray.

At verden ikke bare går framover, men at vi vil oppleve stadige tilbakeslag, er lett å glemme, for vi mennesker har kort hukommelse, mener Gray. Det kan tilsynelatende se ut til at alt går så mye bedre, men selv om det kan se lyst ut nå, vil det snu og mørkere tider vil komme igjen.

Hva er menneskets natur?

Mens Pinker argumenterer for at menneskets natur er grunnleggende fredsommelig, ser det ut til at Gray står for det motsatte: Mennesker er nærmest onde, vi har en arrogant tro på oss selv og hva vi kan utrette - mens vi i realiteten kommer til å ødelegge kloden.

Uenighet om hvorvidt mennesker grunnleggende er onde eller gode er ikke ny. Den går blant annet tilbake til opplysningsfilosofene Jean Jacques Rousseau og Thomas Hobbes.

Franske Rousseau mente at barn i utgangspunktet er født gode, men at de kan bli korrumpert av møtet med en ond verden. Hobbes på sin side argumenterte for at vår

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt