AddToAny

De krenkedes makt

De krenkedes makt
Offentlig uthenging kan føre til et pregløst samfunn, mener journalist og forfatterJon Ronson.
INTERNETT ER DEMOKRATISK, hevdes det. De stemmeløse får en stemme, folk flest får makt og mulighet til å uttale seg. Bolighaier som presser ut lokale sjapper på Grünerløkka, til fordel for Oslos fremste gentrifiseringsmotor, Espresso House, får passet sitt påskrevet. Men, hva skjer når man kopler nettet som sosial justis med det politisk korrekte? Hva når andre menneskers såre følelser blir det kompasset vi styrer etter når vi skal ytre oss?

Sosiale medier har gitt oss nye spilleregler for det sosiale og nye måter å være konforme på. I boken Uthengt - Ydmykelse og skam på nettet skriver journalisten og forfatteren Jon Ronson om Facebook og Twitter som moderne former for justis. Den kompakte majoriteten på sosiale medier blir portvoktere for den offentlige moral. Ronson skriver om sosiale medier som vår tids gapestokk, om gruppetenkning, om «haters that will hate», om den miskjente gleden det er å se noen med suksess gå nedenom og hjem, og skammen de må leve med når dette skjer «live» og i alle kanaler.

Jon Ronson er kjent for en rekke dokumentariske bøker og manus til spillefilmer. Han skriver fra medieverdenen slik han kjenner den i USA og England. Som en litterær utgave av dokumentaristen Louis Theroux oppsøker Ronson mennesker på innsiden eller yttersiden av mediefolden, individer som på en eller annen måte har blitt offentlig ydmyket. Noen av
Gå til mediet

Flere saker fra Tidsskrift for norsk psykologforening

Hva en lidelse kalles kan ha stor betydning og øke tilfriskningstroen hos den det gjelder.
Psykologspesialister i psykisk helsevern og TSB møter krav fra arbeidsgiver til å medunderskrive på epikriser. Kan arbeidsgiver pålee dem dette og hvilket ansvar påtar de seg?
I skrivende stund har vi nylig lagt bak oss en streik i statlig sektor. En streik som vi ble presset ut i av arbeidsgiver. I forhandlingene krevde vi å beholde den avtalen vi har hatt i staten i mange år, en avtale som leer til rette for lokale forhandlinger for våre medlemmer.
Onlineterapi har blitt mer og mer vanlig for norske psykologer. Med mindre den enkelte har reservert seg, dekkes medlemmer i Psykologforeningen av ansvarsforsikring i Storebrand. Forsikringen koster kun 245 kroner i året.
I skrivende stund har vi nylig lagt bak oss en streik i statlig sektor. En streik som vi ble presset ut i av arbeidsgiver. I forhandlingene krevde vi å beholde den avtalen vi har hatt i staten i mange år, en avtale som leer til rette for lokale forhandlinger for våre medlemmer.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt