AddToAny

De flyvedyktige

De flyvedyktige
Begge er blonde, med fletter under hjelmen og en vilje av stål. Maren Lundby følger i Anette Sagens skispor. I år har hun hoppet flettene av de fleste.
- Anette Sagen er et forbilde. Ingen kan gjøre noe større for denne idretten enn hun gjorde. Det sier Maren Lundby, som akkurat har tatt Norges første OL-gull i hopp for kvinner.
Hun sikter til Annette Sagen og hennes kamp for å få lov til å hoppe på ski på like vilkår som gutta. Ikke minst hennes hopp i skiflygingsbakken i Vikersund 6. mars 2004. Da var Maren Lundby 10 år gammel og hadde hoppa på ski i sju år allerede. De to har også det til felles, de begynte tidlig. Anette var fire år da hun tok sitt første hopp. Kanskje er det Pippi-kraft i flettene.

Skiflygingsdrømmen
Det er 14 år siden 19-åringen Anette Sagen yppet seg mot FIS-le-der Torbjørn Yggeseth. I Norge er det bare én skiflygingsbakke. Vikersund. Med en bakkerekord på 253,5 meter. Den unge jenta ville fly. Norges Skiforbund (NSF) hadde sagt ja, trenerne hadde sagt ja, både arrangører og jury var enige. Hoppkomiteen i FIS nektet jentene å hoppe og Yggeseth framsto som svært konservativ. I 2004 var nordmannen Torbjørn Yggeseth leder av hoppkomitéen i det internasjonale Skiforbundet (FIS) og 70 år. Han sa det var for farlig for jentene å hoppe i skiflygingsbakker. Det ble et medierabalder uten like.
Clas Brede Bråthen, sportssjefen for hopp i Skiforbundet, synes det hele endte trist. Han satt i hoppkomitéen på den tiden. Jobben som sportssjef fikk han høsten 2004, -
etter alt bråket. Siden har han fulgt de norske hopperne i tykt og tynt.
Torbjørn Yggeseth var en forkjemper for kvinnehopp, men ville ikke at kvinnene skulle opptre som pauseunderholdning, slik de hadde gjort på 30-tallet. Han ble presset opp i et hjørne, og det kom helt feil ut. Det er helt klart hvem som ble vant den saken, all sympati lå hos Anette, sier han.

OL-drømmen
Maren Lundby har nå opplevd den drømmen Anette Sagen kjempet for. Sammen med 15 andre kvinner gikk Sagen til sak mot organisasjonskomiteen for OL, i 2010, men de tapte. Da kvinner fikk egne hoppkonkurranser i OL i 2014, var hennes karriere og motivasjon på vei ned. Hun ble ikke tatt ut til å være med på OL-laget, og la opp året etter.
I Pyeongchang hopper Maren Lundby bra under prøvehoppene, selv om hun falt i siste hopp før konkurransen. Hennes sesong er formidabel. Med 11 seire i Verdenscupen har hun tangert Norges mestvinnende mannlige skihopper Roar Ljøkelsøy som har 11 verdenscupseire. Toppen er OL-seieren i Sør Korea.

Kolbukameratene
Femten minutter hjemmefra - det vil si fra Bøverbru på Vestre Toten - ligger Slettumsbakken, der medlemmene i Kolbukameratene hoppet. Det er tre små bakker, 8, 14 og 20 meter. Maren Lundby er fremdeles med i klubben. Det var storebror Øyvind som dro Maren med i hoppbakken. Han var fem og hun to år gammel. Det var helt naturlig for henne å begynne å hoppe. Første gang
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Har du som tillitsvalgt fått til noe du er spesielt stolt av på arbeidsplassen din? Eller vil du fortelle om kritikkverdige forhold på jobb eller i bransjen du jobber i?
LO-Aktuelt 07.09.2024
Denne høsten har debatten om det norske sykefraværet blusset opp igjen. For sykefraværet er på vei opp, særlig blant de yngste arbeidstakerne.
LO-Aktuelt 07.09.2024
«Verken Aker-modellen eller den norske arbeidslivsmodellen er varige og upåverka av ytre og indre omstende. Dei må vernast og treng å utviklast vidare.
LO-Aktuelt 07.09.2024
Tatoveringer er ikke lenger noe særeget. «Alle» har jo det. Som tidsbilder gjennom eget liv. Fra fylletatoveringer tatt i Syden til dypt personlige markeringer på kroppen.
LO-Aktuelt 07.09.2024
SPØRSMÅL: På min arbeidsplass er vi to personer på jobb i en brukereid leilighet. Har pårørende lov til å sette opp to kameraer i leiligheten? Vi føler oss overvåket på jobb.
LO-Aktuelt 07.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt