AddToAny

Danske forskere tar oppgjør med darwinistisk tradisjon

Danske forskere tar oppgjør med darwinistisk tradisjon
All biologisk forskning er i dag basert på at verden kan deles inn i arter - men kanskje er det bedre å tenke i de trekkene ulike arter har til felles, mener danske forskere.
Charlotte Price Persson

journalist, videnskab.dk

Sex og mat. Alle organismer i verden trenger dette for å overleve og føre slekten videre - og vi vil gjøre alt mulig for å få fatt i det.

Et utvalg menn på et diskotek kan tjene som eksempler: Noen stiller seg i baren og venter på at en søt jente skal komme forbi. Andre plasserer seg på dansegulvet og grafser på alt og alle.

Tilsvarende vil én sulten hoppekreps ha som strategi å ligge helt stille i vannet for å snappe til seg byttet med et rykk når det svømmer forbi. Mens en annen bakser med lemmene og nærmest skyver maten inn i gapet.

I en ny studie omtaler forskerne slike strategier som trekk, og de har laget en rekke globale kart for ulike varianter. Ikke over diskotekmenn, men over hoppekreps.

Det innebærer et oppgjør med en 150 år gammel darwinistisk tradisjon.

En mye enklere måte å beskrive økosystemer

Siden Charles Darwins tid har vi forstått naturen gjennom å studere arter. Han kalte hovedverket for Artenes opprinnelse, og evolusjonsteorien er i dag grunnlaget for all biologisk forskning.

Men arter er en utilstrekkelig og komplisert måte å beskrive økosystemer på - i alle fall hvis man vil forstå hvordan de fungerer, mener professor Thomas Kiørboe fra Center for Ocean Life, DTU Aqua. Han står bak den nye studien, som er publisert i Ecology Letters.

- Et av økologiens viktigste mål er å forstå hvorfor organismer finnes på ulike steder, og hvordan økosystemer er strukturert. Den tradisjonelle måten å gjøre det på er å se på hvordan artene er fordelt. Men havets skapninger lever ikke der de gjør og på den måten de gjør på grunn av navn eller slektskap - det gjør de basert på hvordan de passer inn i og utnytter miljøet, forklarer han.

- Derfor forsøker vi å jobbe med de trekkene som karakteriserer i

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Barn under 16 år blir mye sjeldnere smittet av korona enn voksne, viser en undersøkelse fra England.
forskning.no 14.08.2020
Fadderuka ved Høgskolen i Innlandet blir arrangert til planlagt tid fra onsdag 19. til 23. august, men flere tiltak iverksettes for å forhindre smittespredning.
forskning.no 14.08.2020
Altfor mange timers stillesitting eller monotont arbeid bringer oss i ubalanse. Derfor bør vi trene på jobben, sier forskere.
forskning.no 14.08.2020
Abstrakte bilder oppleves som fjernere fra oss enn bilder med et konkret motiv, antyder en amerikansk studie.
forskning.no 14.08.2020
Noen la seg til å sove i nærheten av et bål på denne sengen i en hule i Sør-Afrika. En av sengene kan til og med ha vært parfymert.
forskning.no 14.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt