AddToAny

Da traktoren dro til skogs

Da traktoren dro til skogs
I en periode på 30 år var landbrukstraktoren den viktigste, motoriserte trekkrafta i norsk skogbruk. I denne perioden bidro mange norske bedrifter med å utvikle et stort spekter av utstyr, tilpasset den revolusjonerende epoken i norsk avvirkning.

Jordbrukstraktoren med fire hjul hadde ingen rolle i det norske skogsarbeidet før andre verdenskrig. Det fantes riktignok enkelte små beltetraktorer, som

?Oliver Cletrac, hos de riktig store skog­eierne. Etter krigen derimot ble det en rivende utvikling, der moderne traktorer med gummihjul fikk spille en helt avgjørende rolle, i erstatning for hesten. Parallelt med traktoren gikk motorsaga sin seiersgang. Rundt 1960 ble det ofte gjentatt at Norge var «verdens mest traktoriserte land», sett i forhold til jordarealet. Mange norske gårder var, og er fortsatt, såkalte kombinasjonsbruk. Det ble derfor interessant å utnytte traktoren til flere formål. Det fantes imidlertid ingen tydelig fasit på hvordan traktoren kunne utnyttes i skogen. Skogforsøksvesenet la ned et stort, vitenskapelig arbeid i å utvikle driftsmetoder som var både effektive og lønnsomme.

De spesielle forholdene i Norge gjorde at vi med årene satset på helstammelunning med traktor og vinsj, fra hogstplass til lunneplass. Dette var et resultat av systematiske studier, for å finne ut av hva som var mest lønnsomt. I Sverige var det motsatt, der lå det mer til rette for å kjøre ut kortvirke fra hogstplassen. Det åpnet for en stor utvikling innen spesialiserte skogsmaskiner. Fra slutten av 1980-årene måtte den norske metoden gi tapt for de overlegne skogsmaskinene. Etter årtusenskiftet har ikke traktoren spilt noen rolle i den norske sluttavvirkninga. I dag finner vi traktoren i forbindelse med vedhogst og i andre lettere oppdrag i skogen.

Belteløsninger for vinterkjøring

I årene 1950-1954 ble grunnlaget lagt for en alminnelig bruk av landbrukstraktoren i det norske skogbruket. Det var slett ingen selvfølge at traktoren skulle gi seg i kast med skogsdrifta vinterstid. Mange norske skogbrukere var av det heller konservative slaget og tviholdt på at hesten var uslåelig i skogen. Skogforsøksvesenet la stor vekt på å avpasse sin driftstekniske forskning etter norske terreng- og eiendomsforhold. Det var derfor uinteressant å kaste bort tid på å studere hårete gigantløsninger, som bredte om seg i enkelte land, særlig i Nord-Amerika.

I første omgang var det interessant å finne fram til de mest effektive løsningene for utkjøring av tømmer, med meiedoninger på hardpakket snø. På slutten av 1940-årene hadde Bombardier i Canada utviklet halvbelter tilpasset Ferguson. Skogforsøksvesenet og Eikmaskin gikk sammen om å utforske denne nyvinninga i praktisk bruk. Tre belte­sett ble hastesendt over havet med fly, slik at forsøkene kunne komme skikkelig i gang til driftssesongen 1950/1951. Dette var starten på en intens, systematisk og vitenskapelig utprøving, som pågikk over flere år. Forsøksvirksomheten samlet masse ny kunnskap og la grunnlaget for at norske bedrifter kunne tilby betydelig bedre belter og belte­boggier, enn de originale canadiske.

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt