AddToAny

Dødshjelpsdebatten - uenige om selv det mest grunnleggende

- Det er bra med friske stemmer og friske øyne i en gammel debatt. Men Blomkvists metode har så langt vært å kritisere eldre kolleger for utsagn som han selv har fordreid, skriver lege Morten Horn i svar på Andreas Wahl Blomkvist kritikk.
Etter HEFs landmøtevedtak om å ta initiativ til en utredning av dødshjelp skrev jeg, som er HEF-medlem og engasjert i dette spørsmålet, i Fri tanke 17. juni 2019. Min kollega Andreas Wahl Blomkvist responderer i 24.6.19, med tittelen «Nyansene forbigås i stillhet».

Blomkvist starter sitt innlegg med å pirke på skrivefeil i HEFs vedtakstekst. Han følger opp med å beklage mangelen på fotnoter og kilder i innlegget mitt - det som altså var en ytring fra et HEF-medlem om organisasjonens vedtak, ikke en faglig utgreiing om dødshjelp. Dernest hevder han at jeg forbigår nyansene «i stillhet». Det er en spesiell anklage: De som kjenner historikken vet vel at jeg over de siste tiåret har skrevet så langt og detaljert om dødshjelp i Fri tankes spalter, at de fleste trolig har falt av lasset.

Uredelig gjengivelse

Blomkvist er fersk som lege og fersk som dødshjelpsdebattant, så han kjenner kanskje ikke hele diskusjonen. Det er bra med friske stemmer og friske øyne i en gammel debatt. Men Blomkvists metode har så langt vært å kritisere eldre kolleger for utsagn som han selv har fordreid og trukket ut av sin sammenheng. Eksempelvis i fjor sommer i Tidsskrift for den norske legeforening over legers henvisning til Den hippokratiske lege-ed som grunnlag for dødshjelpsmotstand. at disse kollegene aldri hadde brukt denne 2500 år gamle eden s

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Nok en undersøkelse bekrefter sekularisering i USA. Det er fortsatt mange flere troende i USA enn i resten av vesten, men tallene peker tydelig nedover for religion også her.
Fri tanke 18.10.2019
Frikirkepastor Erik Andreassen endret mening fra å være kritisk til artikkelen, til å dele journalistens kritiske blikk.
Fri tanke 18.10.2019
Leonard Pozner har vunnet rettssak mot konspirasjonsteoretikeren James Fetzer.
Fri tanke 17.10.2019
Ekte samfunn har bare oppstått forsvinnende få ganger i løpet av de hundrevis av millioner år det har eksistert flercellet liv på jorden, omtrent bare hos insektordenen årevinger og mennesker. Hvorfor?
Fri tanke 17.10.2019
- De aller fleste trossamfunn har problemer når det gjelder menneskerettigheter, sier Njål Høstmælingen.
Fri tanke 16.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt