AddToAny

Case IH - traktormerke med dype røtter

Case IH - traktormerke med dype røtter
Vi må over 100 år tilbake i tid for å nøste opp den norske traktorhistorien om Case IH. I dette tilbakeblikket finner vi både optimisme, motgang og mye dramatikk. Dagens merkenavn ble skapt i 1985 og eies av familien Agnelli.

International Harvester (IH) i USA, med røtter helt tilbake til McCormick sin første slåmaskin i 1831, var et resultat av at fire store, amerikanske maskinprodusenter slo seg sammen i 1902. I 1910 etablerte konsernet eget datterselskap i Norge. Dette ble ordnet på den måten at IH kjøpte Ths. Øyes Maskinforretning i Oslo, som i tillegg hadde en egen avdeling i Trondheim. Forretningen endret navn til A/S International Harvester & Co, som ble norsk eneimportør for IHs produktprogram i Norge. Case kan føres tilbake til 1842, da amerikaneren Jerome Increase Case startet opp med treskemaskiner.

Krigen skaper traktorinteresse

På grunn av de vanskelige forsyningsforhol­dene under første verdenskrig, da staten så seg nødt til å stimulere landbruket til vesentlig større matproduksjon, samtidig som tilgangen på manuell arbeidskraft ble dårligere og dyrere, ble det plutselig mer aktuelt å tenke i retning av traktorer. Inntil da hadde traktoren vært mer eller mindre uaktuell. Den ble sett på som en kostbar kuriositet, dårlig tilpasset norske landbruksforhold.

Norges landbrukshøgskole (NLH) tok i 1917 inn en Mogul 12-25 (produsert av IH McCormick i Chicago) på prøve, og begeistringa var såpass stor at høgskolen tok en beslutning om å kjøpe to slike traktorer. Staten engasjerte seg deretter i valg av prissubsidierte traktorer for den norske bonden. Provianteringsdirektoratet bestilte 250 traktorer, omtrent 230 av disse kom fra IH. En Mogul kostet omtrent 7 000 kroner, men staten solgte dem for 5 300 kroner. Det viste seg at staten hadde gapt altfor høyt. Mange av traktorene ble stående usolgte, de ble dels kjøpt opp av Vegdirektoratet, dels eksportert videre til Sverige. Men uansett - IH var landets mest solgte traktor. Og det til tross for at det i 1919, ble markedsført hele 21 traktormerker i Norge. Storparten av dem forsvant ganske raskt.

Case kommer til Norge

I oktober 1919 kom de første Case-traktorene til Norge. J.I. Case Company stilte med egen stand på den norsk-amerikanske utstillinga på Klingenberg i Oslo, den aller første utstillinga i sitt slag. Foruten traktorer stilte Case også med andre maskiner og redskaper. Det var Werners Maskinforretning (etabl. 1888) i Oslo som hadde fått det norske Case-agenturet, og hadde derfor egne representanter på standen.

Case var nytt i Norden, men sør i Europa hadde produsenten levert flere tusen traktorer. Bare et halvt år tidligere hadde det første partiet med Fordson F kommet til Norge. Det rådet en viss optimisme i maskinbransjen, med tanke på den gryende traktorinteressen under første verdenskrig. Det viste seg å bli et rent blaff. I perioden 1919 - 1933 ble det gjennomsnittlig solgt bare 50 traktorer per år. Fordson tok minst halvparten av det norske markedet, ja, til tider innpå 70 prosent. I 1920-årene

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt