AddToAny

Byutvikling uten penger - all heart!

Alto Braveboy er drivkraften bak utvikling av det alternative byrommet GSF i Gamlebyen i Oslo. Han er kritisk til arkitekt Jens Jensens framstilling av arbeidet deres.
I Arkitektnytt utgave 8/2019 intervjuet vi Jensen om hans bidrag til området GSF, Gamlebyen sport og fritid, som ligger mer eller mindre i et veikryss i Gamlebyen. I etterkant tok Alto Braveboy kontakt med oss og ville imøtegå utsagn fra Jensen. Han fortalte samtidig om hvordan GSF ble til og hva som mangler i dagens byutviklingsparadigme. Braveboys kritikk og Jensens tilsvar kan du lese nederst i saken.

Rom for alle typer

- Gamlebyen har en litt spesiell sfære over seg. Det er høy terskel for å mene og syns og ta del, sier Braveboy.

Han forteller om hvordan folk har vært vant til å skape ting her selv, siden lenge før de brokete pønkerne kom i en alternativ bølge på tidlig 1980-tallet. Braveboy mener grunnen til tilstrømmingen var lav satsing på Gamlebyen og dermed rimelig husvære.

- Det har vært et rart, litt misforstått middelalderhøl opp til i dag. Så her ble det grobunn for et alternativt miljø av kunstnere, musikere og kreative sjeler.

De nyankomne blandet seg med:

- de gærne, gamle kjerringene som bodde her fra før. En hadde visstnok drept gubben fordi han var en drittsekk. Det bodde også folk som hadde vært her siden før krigen, sier han om hvordan det ble en mangefasettert bydel.

Som en i den alternative bølgen, opplevde han å bli ivaretatt av de som bodde der fra før.

- Vi møtte en stor toleranse som vi har prøvd å holde i hevd. Og byrommene vi har skapt er basert på tanken om at man bidrar av lyst, snarere enn plikt eller det åpne markedet drevet av profitt, sier han.

Vår egen virkelighet

GSF har holdt på å bygge park i Gamlebyen siden 1999, forteller Braveboy, og de har erfaring med å forholde seg til etatene fra starten.

- Som beboere som ønsker å benytte offentlige rom og skulpturere vår egen virkelighet der vi bor, så har vi erfart, mer enn noen, hvilke krefter som trengs for å få de riktige tillatelsene og gode prosesser, sier han.

Folk med prosjekter som verkstedet Sykkelkjøkkenet, kommer til oss fordi det er skrikende mangel på gode, frie steder. Og fordi Gamlebyen sport og fritid fungerer, mener Braveboy.

Klamme arkitekter

- For oss beboere virker byplanleggere og arkitekter som en klam, våt klut over byen vår. Disse menneskene tar ikke gode nok grep i vår hverdag og må skiftes ut, sier Braveboy.

Han mener at byen ikke ser ut og at arkitektene må ta mer grep.

Dersom byggherrer og -fruer vil ha en grå kloss med glass, syns Braveboy at arkitektene skal svare:

- Nei. Dessverre, så sulten er ikke barna mine.

Lær av GSF-meto

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Jan Carlsen, arkitekt og skribent - Vi trodde at klimakrisen skulle endre vårt syn på byen. Men det var før koronaviruset slo til, skriver arkitekt og skribent Jan Carlsen.
Arkitektnytt 28.05.2020
Sandnes kommune ønsker ikke å stille krav om lokal tilhørighet i arkitektkonkurranser. - Vi velger konkurranseform fra oppgave til oppgave, sier Ole Tonning i planavdelingen.
Arkitektnytt 28.05.2020
Økolog i Nordre Follo kommune har bidratt til metode for å måle grønn infrastruktur.
Arkitektnytt 27.05.2020
Månedens nyheter og oppdateringer fra Arkitektbedriftene i Norge (AiN).
Arkitektnytt 27.05.2020
Månedens nyheter og oppdateringer fra Arkitektenes fagforbund (Afag).
Arkitektnytt 27.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt