AddToAny

Bytter fra bensin og diesel til volt og watt

- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Det er utskiftingen av fossildrevet verktøy og maskinpark, til elektriske alternativ, som er årsaken til de fornøyde besøkende på Skedsmo. Ro er gravplassens gull. Motorstøy passer ikke inn når mor skal minnes med lys og nye tulipaner i vasen.

Unni E. Sponberg viser hvor stillegående de nye el-drevne maskinene kan være, da hun klatrer inn i hjullasteren og kjører ut fra driftsgården. Den store farkosten glir fløyelsmykt opp mot gravfeltene der hun skal fylle igjen en ny grav.

Nesten alt går på strøm
- Vi går over til elektrisk på grunn av miljøet og HMS som støy og eksos, forklarer Rahm.

Så godt som alt av maskinpark og verktøy knyttet til Skedsmo kirkegård, er byttet ut. Nå gjenstår kun to traktorer og to sittegressklippere. Planen er å bytte resten ut med elektriske alternativ, både her og på Stalsberghagen gravlund på Strømmen som Rahm også er driftsleder for. Årsaken til at det fortsatt er noen fossildrevne maskiner igjen, er at Rahm ikke har funnet noe på markedet som oppfyller gravplassens behov.

- Det gjelder spesielt sittegressklippere og traktorer. Vi har krav om spesielle størrelser, ikke minst i bredde, siden utstyret må kunne brukes på smale områder. Vi har ikke funnet gode elektriske alternativ ennå, sier Rahm.

Mange fordeler med elektrisk verktøy
Både driftsleder Rahm, og de to gravplassarbeiderne Unni E. Sponberg og Jørgen Rognlien på Skedsmo, er fornøyde med det elektriske utstyret. Det gjelder både store kjøretøy som hjullaster og sittegressklipper, eller mindre verktøy som motorsag, urnebor og kantklipper.

De selv, og de besøkende på gravplassen, skånes for eksosen og støyen som ville kommet fra fossildrevet utstyr. At det elektriske utstyret i tillegg er lettere, gjør det enklere å håndtere.

- Det er helt topp! utbryter Rahm, og fortsetter. - For eksempel er de elektriske kantklipperne lettere enn de vi hadde før.
Og når vi har mulighet til å ha batteriet i en ryggsekk, blir de enda lettere å bruke, sier han.

Dyrere i innkjøp, men billigere i bruk
Ifølge Rahm er det elektriske utstyret dyrere enn det fossildrevne. Men samtidig er det billigere i drift. Til tross for Sør-Norges eksepsjonelt høye strømpriser, er det fortsatt billigere å lade batteriene enn å fylle en tank med bensin eller diesel.

For å dekke inn ekstrakostnadene som dyrere maskiner gir i innkjøp, har Lillestrøm kirkelige fellesråd søkt og fått midler fra Lillestrøm kommunes klimafond. Fellesrådet fikk 277 000 fra klimafondet i 2021 til dekning av ekstrautgifter som innkjøp av maskiner ga. I år har de fått tilslag på 1 million.

- Dekningsgraden bestemmer vi selv, så lenge det ikke overstiger femti prosent av innkjøpsprisen, sier Harald Ringstad, avdelingsleder bygg og anlegg i Lillestrøm kirkelige fellesråd.

Lader i matpausen
De er spesielt fornøyde med den nye sittegressklipperen, en biogressklipper som kun etterlater seg bittesmå gressbiter. Den skal være den første elektriske sittegressklipperen i Norge.
- Vi raker ikke gress mer her på Skedsmo. I stedet går gresset tilbake til jorda som gjødsel, sier Rahm.

Sponberg bruker hjullasteren hver dag. Hun setter pris på den. Det eneste hun kunne ønsket annerledes, var at grabben hadde vært bittelitt større.

Om sommeren går hjullasteren hele dagen uten behov for lading. Men om vinteren, når kuldegradene legger seg over Østlandet, merker de at den lades noe raskere ut.

- Det er ikke verre enn at vi setter den på lading i matpausen. Den lades fort opp igjen, så det er ikke noe problem, presiserer Sponberg.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt