AddToAny

Byggebransjens skyggeside

Byggebransjens skyggeside
Byggfakta møter Atle Engebø på Solsiden i Trondheim, men til tross for sol fra skyfri himmel, er det en mørk historie som blir avdekket gjennom masteroppgaven om falske materialer i norsk bygg- og anleggsbransje.
Det har ikke vært noen lett oppgave å dukke ned i materien. Studien avdekket flere tilfeller av falske materialer, og Engebø kan med stor sikkerhet slå fast at falske materialer finnes innen bygg og anlegg. Norsk byggebransje er på ingen måte «ren». Norge er en del av den globale situasjonen.SENSITIVE TEMAER

Det er ingen norske publikasjoner om falske materialer eller uredelige produkter i norsk byggebransje. Engebø opplevde det vanskelig å finne aktører som var villig å stille opp til intervjuer.

- Jeg berørte flere sensitive temaer, og mange var redd for å bli koblet opp mot økonomisk kriminalitet. Intervjuobjektene som til slutt stilte opp kom fra byggherresiden, entreprenører, leverandører, bransjeorgan og myndigheter. Det viste seg i ettertid at de personene som ble kontaktet og som hadde en slik stilling i svært liten grad kunne bidra. De foreslo å kontakte innkjøpsansvarlige eller KS-ansvarlige. Dette resulterte i noen intervjuer med personer med slike roller.

Altså hadde de ikke et bevisst forhold til tematikken. De 11 som til slutt ble valgt ut som «informanter» ble fire entreprenører, to representanter fra bransjeorganisasjoner, to byggherrer, en representant fra SINTEF Byggforsk, en representant fra leverandører og en representant fra Direktoratet for byggkvalitet, DIBK.

Intervjuobjektene er anonymisert fordi Engebø ønsket best mulig informasjon uten at de måtte stå fram offentlig. Dermed kunne de snakke friere om temaet.

- Vi så ingen hensikt i å henge ut enkeltfirmaer eller enkeltpersoner, understreker Engebø.

ETISKE HOLDNINGER

- Jeg er mest bekymret for fraværet av kunnskap om temaet i bransjen. Deretter den etiske holdningen enkelte i bransjen har. Mye tyder på at det er useriøse aktører i norsk byggebransje. Dette henger tett sammen med økonomisk kriminalitet. Det er likevel mulig å opptre uetisk og likevel holde seg innenfor lovens rammer, understreker Engebø.

- Det er tydelig at falske byggevarer eksisterer i markedet, og det eksisterer en risiko for at p
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

En intuitiv, presis og brukervennlig avstandsmåler. Utmerket til å måle over lengre avstander, for eksempel kabler og rør eller på steder hvor det er vanskelig å komme til.
Byggfakta 24.05.2022
NORDBYGG 2022: Nordbygg hentet inn en av de fremste ekspertene innen varmepumpeteknologi for å komme med sine personlige tanker om framtidens varmepumper.
Byggfakta 24.05.2022
Byggfakta 24.05.2022
Byggfakta 24.05.2022
Byggfakta 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt