I løpet av de siste hundre årene har det vært en sterk nedgang i sortsmangfoldet i jordbruket og mye av det genetiske mangfoldet har gått tapt verden over. Mens internasjonale forhandlinger fortsetter om hvordan landene kan stoppe den genetiske erosjonen, skjer det noe nytt fra grasrota.
Bruksgenbanker vokser fram over hele Europa og i mange andre land som springbrett for bevaring og videreutvikling av sortsmangfoldet i jordbruket.
Dette er en kjærkommen utvikling, for det genetiske mangfoldet i matplanter er avgjørende for landbruket. De genetiske egenskapene er grunnlaget for all planteforedling. Hva vi klarer å ta vare på for framtiden, avgjør hvilke muligheter kommende generasjoner har til å dyrke mat under endrede klima- og miljøforhold. Allerede nå er etterspørselen etter matmangfold økende i Europa, bla. i lys av økt fokus på ernæring, mattradisjoner og matsuverenitet.
I Norge er det etablert to bruksgenbanker de siste årene. Norsk Bruksgenbank SA ble etablert som et samvirke i