AddToAny

Bruk og bruk på nytt

I garasjeanlegget under Tangen senter på Nesodden, viser Jernia-ansatt Grete Haughovd vei inn i et kjellerrom. Omtrent midt i inngangen står en gressklipper og sperrer veien.
- Jeg har en kollega som jeg kaller skrotnissen, sier HK-medlemmet mens hun flytter gressklipperen lenger inn i rommet.

- Han fikser blant annet gamle ting det ikke er garanti på lenger. Gamle gressklippere, vinkelslipere og slike ting. Han hjelper kundene ved å gi litt ekstra service.

- Her vet du, sier Haughovd idet hun kommer frem til en avfallsbeholder og åpner lokket.

- Denne er helt full, og det står ting rundt her også faktisk, sier hun og peker på et par stekepanner og en kjele som står stablet på en hylle ved siden av.

- Dette blir sortert etter type metall og smeltes om, forteller Haughovd mens hun peker på en av de innleverte stekepannene.

- Resirkulering av aluminium er særlig viktig fordi det er veldig energikrevende å produsere, men det kan gjenvinnes uendelig mange ganger.

Fra 1. januar i år har Jernia begynt med retur av stekepanner, kjeler og kniver. Leverer du inn en panne, kan du kjøpe en ny billigere.

Tanken er at ressursene som er brukt for å lage stekepanna kan brukes på nytt. Det er et sirkulær-økonomisk tiltak.

Må bruke ressursene bedre

Under kategorien «Miljø» i Granavolden-plattformen 2019 er et av regjeringens punkter at «Norge skal være et foregangsland i utviklingen av en grønn, sirkulær økonomi som utnytter ressursene bedre, og utarbeide en nasjonal strategi om sirkulærøkonomi». Men hva vil det egentlig si?

- På godt norsk betyr det at vi må bevege oss bort fra bruk- og kast-samfunnet. For vi forbruker mer ressurser enn det jorda klarer å reprodusere, sier Camilla Skjelsbæk Gramstad, bærekraftsansvarlig i hovedorganisasjonen Virke.

Dagens økonomiske modell kalles lineær økonomi. Det går ut på at vi henter ressurser, lager et produkt og bruker det frem til vi kaster det. Om vi skal ha en økonomi som er helt sirkulær, må denne linja bli til en sirkel ved at vi ikke henter ut flere ressurser, men bruker det vi allerede har hentet ut, om igjen.

Lær mer om sirkeløkonomi i podkasten Rørsla:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

Hovedgrunnen til at flere har begynt å tenke at sirkulære tiltak er viktige, er at det blir flere og flere folk på planeten, mens ressursene blir færre og færre. Antakelsen er da at det etter hvert ikke vil være nok ressurser til alle, og at ressursene som er igjen vil bli veldig dyre.

Utleie og leasing

Gramstad mener at dette i veldig stor grad angår handelsnæringen.

- Det at vi forbruker mer ressurser enn jorda klarer å reprodusere, betyr at vi både må produsere og forbruke annerledes enn i dag, sier hun.

- Hva skjer med arbeidsplassene i varehandel om vi ikke gjør noe da?

- Veldig satt på spissen kan vi da stille spørsmål om varehandelen har noe å selge. Jeg tror vi kommer til å se flere lovendringer, som for eksempel forbud mot engangsplast. Og vi kommer til å se høyere råvarepriser, sier Gramstad.

Hun er opptatt av at sirkulær økonomi ikke bare handler om avfallshåndtering, men at vi også må forbruke produkter på en annen måte enn tidligere. Eksempler på tiltak kan være at varehandelen leier ut eller leaser produkter istedenfor å selge dem, at bransjen gjør det enklere å reparere produkter, og at de bruker ressursene på nytt, som Jernia nå gjør med kjeler og stekepanner.

Jernia har flere sirkulære tiltak

I kjellerrommet på Jernia på Nesodden løfter Grete Haughovd et par panner og kjeler ut fra avfallsdunken.

- Her vet du, brent i filler, sier Haughovd og holder opp en av kjelene.

I tillegg til å oppfordre kundene til å levere inn kjelene, bruker Haughovd også tid på å lære kundene hvordan de kan ta vare på kjelene og stekepannene de kjøper.

- Etter induksjonsovnene kom så har det blitt mye bytte av stekepanner. Det begynner å hjelpe nå, men de første årene så ødela alle stekepannene sine fordi de satte varmen på full guffe, sier hun.

I tillegg til resirkuleringsordningen, tilbyr også Jernia sliping av kniver og utleie av maskiner. Haughovd mener det er viktig å kunne tilby kundene leie, det er for eksempel ikke alle som trenger å bruke en fliskutter mer enn én gang.

- Det vi har å tilby er service

Oppe i butikken går kunder rundt og kikker på produktene Jernia tilbyr. Haughovd viser fornøyd frem to stekepanner. En av dem er 70 prosent resirkulert, den andre 100 prosent.

- Hvorfor er du opptatt av miljøet?

- Det må man være om man er et menneske i dag, sier Haughovd.

- Bare se deg rundt. Mikroplast i havet, skogene vi brenner ned. Vi bruker opp naturressurser som vi må ta vare på til senere generasjoner.

Selv om Jernia har begynt å satse på mer utleie og reparasjoner, er ikke Haughovd bekymret for butikkjobben.

- Vi har alltid ønsket å selge ting av god kvalitet. Vi selger jo for eksempel maling som varer i 20 år, selv om det fører til at kundene ikke kommer tilbake for å kjøpe mer på lang tid, sier Haughovd.

- Det eneste vi har å tilby er oss selv, fagkunnskap og service. Resten kan man kjøpe på nett, avslutter hun.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Stortinget har vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent en time lenger på lørdager. Det liker HK-klubben dårlig.
HK-Nytt 03.06.2020
Det blir en slutt på høyere dagpengesatser fra 1. november, foreslår regjeringen. Slik blir utslaget i økonomien til arbeidsledige og permitterte.
HK-Nytt 03.06.2020
Det norske tariffsystemet kan brukes til å bidra til å løse klimautfordringene, mener HK. Nå gir forbundet ut en egen bok - til inspirasjon for både arbeidsgivere, tillitsvalgte og medlemmer i fagbevegelsen.
HK-Nytt 02.06.2020
Når Sofie Nordvik lager smakfulle trerettere med mat fra søppelkonteinere, kjemper hun egentlig for at dette skal bli en umulig aktivitet.
HK-Nytt 01.06.2020
Buster Zoo-ledelsen savner fortsatt informasjon om hvilke problemer de ansatte faktisk har opplevd.
HK-Nytt 01.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt