AddToAny

Brannsikring av norske kulturskatter

Brannsikring av norske kulturskatter
Sikkerhet 15 april 2019 brant den ikoniske katedralen Notre Dame i Paris. I Norge har vi stort fokus på brannsikring av kulturskatter, da mye er blitt bygget i trevirke opp gjennom alle tider.
Rikke Åserud og Dag Erik Kongslie Foto: Rikke Åserud

En gang var det trolig mellom 1000 og 2000 stavkirker her til lands. Nå er det bare 28 igjen, og vedlikehold av brann- og sikringsanlegg mye fokus. Sikring av norske kulturskatter er høyt prioritert i Norge. På Rorøs har sikring av trebebyggelsen høyeste prioritet.

- Nei, brann trenger vi ikke å bekymre oss for. Med de systemene vi har her i byen, sover vi godt. Selv her i dette gamle huset vårt, sier Hans Olav Knudsen. Sammen med kona Brit bor han i et av de eldste trehusene i Røros, Flanderborg.

Ekteparet ble intervjuet i en tidligere artikkel som har stått på trykk i Hus & Bolig.

Ikke medlem? Bli medlem i Huseierne og få fem årlige utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff!

Huset har avanserte brannvarsling- og slukkesystemer.- Den eldste delen av huset er fra 1683. Resten ble bygget på i 1740, forteller Knudsen. Boligen var altså en av de få som overlevde svenskenes krigsherjinger under den skånske krigen på slutten av 1600-tallet. I skjebneårene 1678 og 1679 brente svenskene ned store deler av bergstaden som en del av krigføringen mot Danmark-Norge.

- Men de kom ikke over elven her, så dette huset ble spart, sier Knudsen, og nikker i retning av Hitterelva, som like vest for huset klukker bekymringsløst og uvitende om de dramatiske hendelsene i tidligere tider.

Sikrer norske stavkirker

I Norg

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Juss - Folk glemmer ofte de enorme økonomiske og menneskelige kostnadene ved å trekke konflikter inn i rettssystemet. De aller fleste nabokonflikter bør heller løses uten oss advokater, sier advokat Morten Fæste i Huseierne.
Hus & Bolig 22.08.2019
Hage Når Anne og Harold Davidsen har gjester med på hytta, samles de gjerne til et godt måltid i grillhytta de har satt opp på eiendommen.
Hus & Bolig 21.08.2019
Som utleier kan du ikke bare sette opp husleien hvor mye du vil, når du vil. Det er nemlig klare regler å forholde seg til når det kommer til justering av leiepris.
Hus & Bolig 21.08.2019
Oppussing Skal du jobbe på husfasaden er stillas og lift gode arbeidsverktøy, men hva bør du tenke på og hvilke regler gjelder for bruk?
Hus & Bolig 20.08.2019
Bad Et av de mindre glamorøse øyeblikkene i livet som huseier må være når du står der på badet og skal spyle ned. Og det som er i toalettet ikke forsvinner som det skal - eller, enda verre - finner veien utover badegulvet.
Hus & Bolig 19.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt