AddToAny

Brakkesyke og karantene i korona-tider: Her er 14 tips til filmer og serier om fagbevegelsen

Brakkesyke og karantene i korona-tider: Her er 14 tips til filmer og serier om fagbevegelsen
Om du har mye dødtid nå som mange vanlige gjøremål er satt på vent, fortvil ikke. Det finnes mange gode filmer og serier som ikke bare slår i hjel tiden, men som forteller gode historier om arbeidere og fagbevegelsen.
Her er en start:

1. Jentene fra Dagenham

Da syerskene tilknyttet Ford-fabrikken i Dagenham gikk ut i streik i 1968 for å få lik lønn som menn og en slutt på trakasseringa, fikk det store konsekvenser.

Denne britiske spillefilmen fra 2010 er basert på en sann historie. Sally Hawkins spiller hovedrollen om streikelederen som overrasker alle, inkludert seg selv, når hun tar opp kampen.

I kjølvannet av streiken ble loven om likelønn innført i Storbritannia i 1970.

Tilgjengelig på Viaplay.

2. The Wire

Den ikoniske serien fra Baltimore i USA, der hver sesong tar spesielt opp et tema. Sesong 2 er spesielt relevant i et fagforeningsperspektiv.

Gjennom arbeidet til fagforeningsleder Frank Sobotka på Baltimores havn får seerne et innblikk i kampen en arbeiderklasse på vikende front kjemper. Nøkkelscenen med Frank Sobotka er en samtale med en fagforeningskamerat: «Vet du hva som er problemet, Brucie? Før lagde vi ting i dette landet, vi bygget noe. Nå stikker vi bare hånda i lomma på naboen».

Også seinere sesonger tar opp viktige temaer, som lærernes innsats og politiets rolle i et samfunn i oppløsning.

Hele serien er tilgjengelig på HBO Nordic. Kan også kjøpes på Microsoft stores.

3. Modern Times

Charlie Chaplins klassiker om den fremmedgjorte arbeideren som ikke klarer å henge med i den «moderniserte» produksjonen.

Tilgjengelig på Apple store og Google Play.

4. I, Daniel Blake

Egentlig kan omtrent alle filmene laget av britiske Ken Loach anbefales for seere som er opptatt av arbeidsfolk og arbeidsliv.

I 2016 kom filmen I, Daniel Blake. Den handler om tømreren Daniel som har hatt et massivt hjerteinfarkt, men som likevel tvinges av «Nav» til å søke etter ikke-eksisterende jobber. Filmen vant Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes.

Tilgjengelig på Viaplay.

5. Fredrikssons fabrikk

En norsk klassiker fra tidlig 1990-tall. Lørdagsunderholdning som tidvis nådde over to millioner seere. Vi følger en liten, norsk klesfabrikk - «Fredrikssons Fashion» - der den svenske sjefen har sine daglige disputter og episoder med fire nokså late og streikelystne syersker.

Anne Marie Ottersen spiller tillitsvalgte Pia Andersen, som ikke er redd for å si imot fabrikkeier Fredriksson. Og Aud Schønemanns Margit er en av få som faktisk jobber noe særlig på jobben

Tilgjengelig på NRK TV.

6. Roger & Me

Filmskaperen Michael Moore har mange gode filmer, debuten Roger & Me fra 1989 satte tonen. Det er en dokumentarfilm, der Moore prøver å få tak i sjefen som er ansvarlig for de massive nedleggelsene i bilindustrien i hjembyen Flint, Michigan.

Jakten på General Motors-sjefen blir en odysse gjennom et samfunn preget av at arbeidsfolk blir herja med.

Tilgjengelig på Google Play og Apple Store, samt på YouTube.

Andre gode Michael Moore-filmer er Sicko (som blant annet handler om sviket mot heltene etter terrorangrepene 11. september 2001) og Bowling for Columbine.

7. Pride

Denne filmen fra 2014 handler om hvordan en gruppe aktivister i London danner gruppa Lesbians and Gays support the miners, midt under den knallharde gruvekonflikten i Storbritannia midt på 1980-tallet. Den er basert på en sann historie.

Uventede vennskap og solidaritet kommer ut av arbeidet for å hjelpe gruvearbeiderne og deres familier. Filmen har dessuten uforglemmelige rollefortolkninger, ikke minst Imelda Staunton, Dominic West og Bill Nighy.

Du kan leie Pride på Google Play eller Apple Store.

8. Vår tid er nå

Den svenske serien «Vår tid er nå» har gått i tre sesonger på NRK og kan sees fortsatt. Det er slektskrønike fra etterkrigstidens Stockholm, der etablering av fagforening innenfor restaurantbransjen er en viktig sidehistorie i en veldig fin serie.

Kan sees på NRK TV.

9. Sauda, streik!

NRK fjernsynsteateret, basert på romanen Tor Obrestad skrev om streiken i Sauda i 1970. Streikeleder Kjell Pettersen spiller selv i filmen fra 1975, som er regissert av Oddvar Bull Tuhus.

Du kan se den på NRK TV.

10. The Irishman

I fjor kom Martin Scorseses storfilm «The Irishman» med stjernene Robert De Niro, Al Pacino og Joe Pesci. Filmen handler om leiemorderen Frank Sheeran, som jobbet for den italiensk-amerikanske mafiaen og som livvakt for fagforeningslederen Jimmy Hoffa.

I en kronikk om filmen skrev Jonas Bals her på frifagbevegelse.no at «det er en av de beste filmene som er laget om mafiaen. Ikke bare på grunn av skuespillerne, men også fordi den ikke er romantiserende.»

Filmen ble stort sett hyllet av anmelderne.

Filmen er tilgjengelig på Netflix.

11. Made in USA - en fabrikk i Ohio

Netflix-dokumentar med originaltittelen «American Factory» fra 2019. Det kinesiske selskapet Fuyaos fabrikk i Moraine, en by i nærheten av Dayton, Ohio, gjenåpner et lukket General Motors-anlegg. Det skjer ikke uten en viss spenning mellom amerikansk og kinesisk kultur.

Tilgjengelig på Netflix.

12. The full monty

En gruppe arbeidsløse stålarbeidere danner en strippetrupp av Chippendales-typen (bare ikke helt) i denne komedien fra 1997.

Selv om det er en morsom film, tar den også opp alvorlige tema som arbeidsløshet og sosial nød, kroppspress og gruppesolidaritet.

Tilgjengelig på Microsoft Store, Google Play og Apple Store.

13. On the Waterfront

Klassiker fra 1954 med legenden Marlon Brando i hovedrollen. Også her er handlingen hentet fra havnearbeidermiljø, om arbeiderklassekultur og kræsj mellom fagforeningshensyn og mafiavirksomhet.

På norsk heter filmen Storbyhavnen. Mange omtaler den som en av de beste filmene som noen gang er laget.

Tilgjengelig på Apple Store og Google Play.

14. Ådalen 31

Bo Widerbergs dramafilm fra 1969 om de dødelige skuddene i Ådalen 1931, da fem arbeidere ble skutt i hjel av militære ved en demonstrasjon. Historien kretser rundt noen av arbeiderfamiliene og deres harde kamp mot fattigdommen.

Kan streames på C More.

Image-text:

«Margit» er blant de få som jobber på Fredrikssons Fashion.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt