AddToAny

Boutgiftene til himmels

- I 2016 betalte vi 890 kroner i måneden i kommunale avgifter. Nå må vi ut med 2 263 kroner i måneden for de samme tjenestene. Prisøkningen er helt hinsides, sier Helle Siggerud i Lørenskog.
I en ganske alminnelig enebolig i Lørenskog, ca. to mil fra Oslo sentrum, bor Helle og Ole Siggerud. To barn har flyttet ut, derfor er det ikke lenger noen tenåringer i huset som dusjer i 30 minutter. Og det store, luksuriøse badekaret er det ingen av dem som tillater seg å bruke. Likevel har avgiftene for vann, avløp, renovasjon og feiing skutt i været fra 10 680 kroner i 2016, til 27 156 kroner i år.
- Det er nesten en tredobling på åtte år, og langt mer enn en vanlig prisjustering, sier en oppgitt Helle Siggerud. Når beløpene blir så store, er hun glad hun får regning én gang i måneden og ikke hvert kvartal.
- Jeg tipper vi er over 30 000 kroner neste år hvis det fortsetter å øke i dette tempoet.

HØYE RENTER
Lørenskog er i løpet av de siste ti årene blitt en av landets dyreste kommuner å bo i. Det viser Huseiernes bokostnadsindeks, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse. Det er en indeks som måler gjennomsnittlige bokostnader knyttet til en enebolig på 120 kvadratmeter over tid. Bokostnadene er høyest i Oslo, med om lag 270 000 kroner i 2023. Lørenskog havner på en 5. plass med 217 000 kroner. Til sammenligning koster det ca. halvparten så mye å bo i Vevelstad kommune i Nordland, som er nederst på listen.
Den største utgiftsposten er rentekostnader. De er betydelig høyere i pressområdene rundt hovedstaden og i de store byene på grunn av de høye boligprisene og dermed høyere gjeld. Men økte kommunale avgifter og eiendomsskatt trekker også opp, samt utgifter til energi, forsikring og vedlikehold. Og verre skal det bli, viser tallene fra Samfunnsøkonomisk analyse. Bokostnadene skal øke med ytterligere 12 prosent neste år.
Helle og Ole Siggerud flyttet til Lørenskog i 1990. Eneboligen kjøpte de i 2010.
- Vi er ikke gjeldfrie, men lånekostnadene slår ikke like hardt inn hos oss som hos barna våre. Men jeg lyver hvis jeg sier at de ikke merkes, sier Helle Siggerud.
Hun tenker at det er en del unge, som tok opp lån under pandemien, som ikke har budsjettert for de kostnadene vi ser nå.
- Vi snakker ikke om litt ekstra, men om 5-6 000 kroner ekstra hver eneste måned. Og det må være ekstra vanskelig for de som er alene, som bare har én inntekt.
At folk flest har dårligere råd, er hun sikker på. - Vi bor i et område som har vært veldig attraktivt. Det er sentralt, og alle husene har store hager. Men jeg legger merke til at det er flere boliger rundt oss som har ligget ute til salgs siden før sommeren. Salget går mye tregere nå. For mange går ikke regnestykket opp når alt har økt, sier hun.

VOKSESMERTER
Den ca. 200 kvadratmeter store boligen er bygget i 1969 og er slett ikke energioptimal.
Strømstøtten har derfor kommet godt med.
- Det første året vi bodde her var det fryktelig
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt