AddToAny

Boliger for mennesker

Boliger for mennesker
De fleste vet at ressurssparing og selvbygging ikke er et døgnferskt hipsterpåfunn. Nøysom arkitekter har oppsøkt en danske som begynte med dette for et halvt århundre siden, og sendt oss en personlig rapport fra København.
«Planleggerne kan og har ingen mulighed for at identifisere sig med de faktiske behov i nærmiljøet, fordi det ikke er deres egne behov. Derved støtter de sig til forestillingen om standardfamilien, og derved skaber de den. Men standardfamilien eksisterer ikke.»

- Carsten Hoff og Susanne Ussing: Huse for mennesker (1977)

I 1977 gav Susanne Ussing og Carsten Hoff ut en liten bok kalt «Huse for mennesker - om organisk byggeri». Boka kom i etterkant av en utstilling det danske arkitekt- og kunstnerparet hadde hatt på Louisiana utenfor København, hvor de bygget en fullskala-modell av «fremtidens etageboliger». Modellen var en utprøvning av et konsept de hadde jobbet med i åtte år, etter at de vant en konkurranse i regi av Danske arkitekters landsforbund om nye boformer, et prosjekt de skulle fortsette å videreutvikle fram til begynnelsen av 1980-tallet. I korte trekk innebar konseptet etableringen av et kunstig landskap av jord og betong som la til rette for en selvorganisert bebyggelse. Målet var å bruke mindre ressurser uten å gjøre livene våre fattigere, ved å legge til rette for selvbygging og egeninnsats.

«Framtidens etageboliger» ble aldri realisert, men dannet bakteppe for mange liknende ikke-realiserte prosjekter de neste årene, prosjekter hvor beboere ble gitt friheten til å forme sine egne omgivelser, som et motsvar til det standardiserte byggeriet. Susanne og Carstens livsprosjekt har vært å eksperimentere og utfordre i skjæringspunktet mellom kunst og arkitektur, både som par og hver for seg, i et ønske om å skape en friere og mer likestilt verden - en verden hvor mennesker, ikke profitt, er alle tings mål. 40 år senere får vi en e-post av den nå 84 år gamle Carsten Hoff, der han forteller at han skal ha en utstilling han har kalt «Boligvisjoner: Små aktører - nye fortellinger» på visningsrommet PIRPA på Grønttorvet i København. Siden Susanne gikk bort i 1998 har Carsten videreført parets livsprosjekt alene, og han har tydeligvis ingen planer om å pensjonere seg ennå. PIRPA skal imidlertid, i likhet med resten av området, jevnes med jorden etter utstillingen, og det reklameplakatene kaller «en spirende ny bydel» med over 2000 nye boliger skal vokse fram. Utstillingen er ifølge Carsten en kommentar til hvordan København skamferes av boligprosjekter som ikke er laget for mennesker, men for å skape mest mulig profitt til boligutviklerne. Den består av hans egne ikke-realiserte boligprosjekter gjennom femti års yrkespraksis, prosjekter som utforsker hva en økologisk forståelse kan innebære for hvordan vi skal bo og leve. I tillegg vil han gjerne vise andre arkitekturprosjekter i samme ånd som hans egne, som har blitt realisert, inkludert vårt selvbyggerprosjekt på Svartlamon. Etter en nærmere kikk på arbeidene til Ussing og Hoff fra 60- og 70-tallet, er det umulig å ikke se at det er en påfallende likhet mellom disse og mye av det man ser i dag, presentert som nyskapende løsninger på aktuelle utfordringer, noe vi konfronterer Carsten med. På dette svarer han kledelig ydmykt: - Historien er lidt som en spiral, hver generation tager de samme temaer op og opdager, at et sted en omgang nedenunder har andre

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt