AddToAny

Boligdrømmen leverer

Boligdrømmen leverer
Med nye vedtak i Trondheim og Bergen lever drømmen om en tredje boligsektor. Men når kommer det konkrete, oppførte prosjektet?
Diskusjonen om høye boligpriser og lav bokvalitet har nådd nye høyder denne våren. Både nasjonalt og lokalt diskuteres hva som kan gjøres med boligprisene, som fortsetter å stige, selv midt i en global pandemi. Kampanjen Reduser husleia på Facebook og Instagram-kollektivet @min_drittleilighet har blitt viktige premissleverandører i debatten.

Et svar på situasjonen er en tydeligere bevegelse i utviklingen mot en tredje boligsektor. I Oslo ser man for seg at de første prosjektene som ligner på den tredje boligsektor, såkalte «etablererboliger», skal stå klart i 2023.

Men også i Trondheim og Bergen skjer det ting denne høsten. I Bergen besluttet byrådet å gå videre med pilotprosjektet Grønneviken, mens man i Trondheim kommune har fått en tydelig instruks fra politisk ledelse om å gå videre med arbeidet med en tredje boligsektor.

Grønn deling

Grønneviken er en tomt langs Store Lungegårdsvann, eid av Bergen kommune og Bergen interkommunale renovasjonsselskap (Bir). Boligløsninger på tomten, med åpning for alternative boformer, ble allerede utformet i prosjektet «Our city, our collective», av Lala Tøyen og Kåmmån, som vant Europan13 i 2015.

Planene for tomten ble påbegynt allerede med en samarbeidsavtale mellom Bir og kommunen i 2014, men 24. september besluttet byrådet å gå videre med saken. I vedtaket heter det følgende: «Grønneviken er et framtidsrettet prosjekt som med fokus på delekultur vil bringe både erfaring og konkret lærdom til videre utbygging av et sosialt, bærekraftig og inkluderende bysamfunn, samtidig som prosjektet tar sikte på å gi kommunen en økonomisk merverdi».

I tillegg heter det at prosjektet skal være et forbildeprosjekt:

«For utvikling av bærekraft og mangfold, samt nyskapende løsninger for utvikling av et kompakt og bymessig boligområde med gode fellesarealer og fellesskapsløsninger, både inne og ute, som kan gjøre området attraktivt for barnefamilier».

Innstillingen gjør Tina Larsen, seniorarkitekt og prosjektleder for Bopilot Bergen, optimistisk på vegne av hva man kan få til i Grønneviken.

- I første rekke har ikke Grønneviken-prosjektet handlet om en tredje boligsektor. Det har handlet mer om å utvikle nye former for deleløsninger og legge til rette for at barnefamilier kan bo sentrumsnært. Den økonomiske delen av begrepet «en tredje boligsektor» har ikke blitt vektlagt, forklarer Larsen.

Bopilot jobber for at Grønneviken skal bli «en mangfoldig og sosialt bærekraftig bydel med høy arkitektonisk boligkvalitet og med spennende nye deleløsninger for barnefamilier med flere».

- Hinter til tredje sektor

I selve fremle

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Organisasjonenes felles politiske plattform får nytt hjemsted. Nå vil de påvirke politikerne før valget.
Arkitektnytt 20.01.2021
Sven Erik Svendsen, arkitekt MNAL 20. januar 2021 - Hvordan sette pris på arkitektur skapt av fascister og kolonialister? Sven Erik Svendsen skriver om to av sine favoritter.
Arkitektnytt 20.01.2021
Ved kontoret opplever de stadig mer fokus på klima og miljø i offentlige prosjekter. - Dette tror vi blir enda viktigere i tiden fremover.
Arkitektnytt 20.01.2021
Regjeringen åpner for oppmyking av regelverk for ombruk i byggebransjen. - Et viktig første skritt mot økt ombruk, sier Nikolai Astrup (H) til Arkitektnytt.
Arkitektnytt 19.01.2021
Fotograf med bok om byggingen av Nasjonalmuseet. - Ideen er å gi arbeiderne et ansikt og et navn, sier Ken Opprann.
Arkitektnytt 18.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt