AddToAny

Bofelleskap - et hjem og en arbeidsplass

Bofelleskap - et hjem og en arbeidsplass
Denne boka handler om hvordan bofellesskap fungerer som omsorgsform.
Bofellesskap knyttet til tjenester ble etablert i kjølvannet av nedleggingen av institusjoner i 1990-årene, der målgruppen var voksne funksjonshemmede med behov for omfattende tjenester i hverdagen. I årene som har gått er det etablert en rekke store og små bofellesskap, både kommunale og private, med og uten fellesrom. Ofte er det også knyttet en tjenestebase til boligene. For målgruppen er bofellesskapet først og fremst et hjem og rammen for deres dagligliv, for de som yter tjenester er bofellesskapet en arbeidsplass. Det er spenningene som oppstår i møtet mellom disse ståstedene som omhandles i boka.
Boka er resultat av prosjektet «Omfattende tjenester i andres hjem» gjennomført fra 2015 til 2018, finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet var et samarbeid mellom NTNU Samfunnsforskning, Nord universitet og NTNU. 10 forfattere har vært med på å skrive, og de fleste har forsket på dette tema i mange år. Forfatterne representerer fagdisipliner som pedagogikk, helsevitenskap og sosialt arbeid, i tillegg til profesjonsstudier innen helsefag. Gjennom 14 kapitler får vi innblikk i ulike sider ved hverdagslivet slik det i stor grad arter seg for personer med omsorgsbehov. Den røde tråden i kapitlene er målgruppens rett til å bestemme over eget liv og hvordan det ivaretas i møte mellom individet og de strukturelle rammene de lever under. Altså hvordan livene utformes i samspillet mellom disse nivåene, og som dreier seg om alt fra hvordan denne gruppens hverdag påvirkes av tjenester som utføres i boligene, til mulighetene til arbeidsliv og en meningsfull fritid.

KAPITLENE GIR OSS svært god innsikt i tematikken. De to innledningskapitlene, skrevet av Jan Tøssebro, gir et innblikk i bakgrunnen for institusjonsomsorgen, de politiske målene og hvordan den nasjonale politikken har endret seg og etter hvert gitt målgruppen et løft med sterkere rettigheter. Men som likevel ikke har fått den oppmerksomheten som den burde, og som dermed ikke følges i tråd med intensjonene. Med denne gjennomgangen får leseren et viktig bakteppe for temaene som løftes frem videre i boka. Kapittel tre, ført i pennen av Berit Berg og Oddbjørn Johansen, beskriver det å forske i og med praksisfeltet og det teoretiske grunnlaget som arbeidene bygger på, samt redegjør for metode og datakilder. Forskning på hverdagsliv, praksisforskning og forskning basert på likeverd er bærebjelkene i kapitlene og analyserer med utgangspunkt i tre perspektiver; brukerne, de ansattes og kommunens ståsted. Studien er kvalitativt innrettet der hensikten har vært å få frem vurderinger, erfaringer og refleksjoner. Den bygger på et omfatte
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Medvirkning er et begrep flittig brukt i både festtaler og lovverk, men fortsatt opplever mennesker i møte med velferdsstaten å bli snakket til, ikke med. Hvorfor er det så vanskelig?
Fontene forskning 14.12.2023
Hensikten med denne artikkelen er å bidra med kunnskap om hvordan gård-skole-tilbud kan legge til rette for personlig utvikling og yrkesvalg for elever med faglige og/eller sosiale vansker på ungdomstrinnet. Artikkelen bygger på kvalitative telefonintervjuer med ti ungdommer i alderen 16-18 år som hadde et slikt tilbud da de gikk på 9. og 10. trinn.
Fontene forskning 14.12.2023
Boka handler om det som i fagsjargongen i barnevernet kalles ettervern, selv om slikt «vern» i lovverket nå omtales som Hjelpetiltak til ungdom over 18 år (§ 3-6).
Fontene forskning 14.12.2023
? «CHILDREN WITH DISABILITIES and UN rights conventions» er et partnerskapsbasert prosjekt for gjensidig utveksling mellom Norge og Tanzania.
Fontene forskning 14.12.2023
Artikkelens tema er betraktninger rundt det å flytte ut av foreldrehjemmet som ung voksen med en utviklingshemming. Informantene er åtte unge voksne med Downs syndrom og 25 foreldre, og artikkelen har en kvalitativ tilnærming med intervjuer og tematisk analyse. Funnene avdekker ulike posisjoner mellom foreldre og unge voksne når det gjelder ønsker og behov knyttet til å bo utenfor foreldrehjemmet.
Fontene forskning 14.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt