AddToAny

- BIM er viktig i vannbransjen

FAGARTIKKEL: 3D-modeller og digitale løsninger for gjennomføring av anleggsprosjekter. Hvordan bruker man det i en kommunal VA-etat?
Av Martin Stensland

Martin Stensland (33) er utdannet byggingeniør ved Høyskolen i Oslo og Akershus (nå Oslo MET) 2014-2017. Han jobber som prosjektansvarlig i Asker kommune. Tidligere har han jobbet hos Trimble Norge i Sandvika, samt jobbet 1,5 år hos Asker kommune, Norsk Vann og NIRAS Norge gjennom TraineeVANN. Han har et sterkt engasjement for moderne, effektivt arbeid med digitale verktøy.

(denne fagartikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no)

VA-Yngre og Norsk Vann vil i samarbeid med flere kommuner lage en veileder om å komme i gang med BIM-basert prosjektgjennomføring i vannsektoren. Det trengs bare én ting først. Martin Stensland i Asker kommune forklarer hvorfor BIM er viktig i vannbransjen.

VA-prosjekter rundt om i norske kommuner gjennomføres i dag på mange forskjellige måter. Like mange måter som det finnes kommuner, og kan hende enda flere. De fleste er papirbasert i varierende grad, selv om det også brukes digitale verktøy i noe varierende grad her og der. Men disse verktøyene er av ulike typer, og snakker ofte dårlig sammen. Om de snakker sammen i det hele tatt. Selve arbeidsmetodikken foregår i stor grad tradisjonelt vis: Tegninger skrives ut på papir og er utgangspunktet for diskusjoner via telefon, i møter og eposter.

Høres det kjent ut?

Joda, konsulentene prosjekterer som regel modellbasert i 3D. Mange entreprenører har kommet langt i bruk av digitale verktøy ute på anlegg. De jobber ofte for en kommune som holder godt fast i sine papirtegninger, pdf-dokumenter og eposter.

Dette er en hindring på veien mot en mer effektiv og digitalt integrert arbeidsflyt gjennom hele kjeden.

Veileder for modell i VA-prosjekt

Heldigvis kan veien være kort til å gjøre noe med det. Ikke er det vanskelig, og ikke er det spesielt dyrt. VA-Yngre og Norsk Vann har en god plan på det. Den heter

8-2022 Modellbasert prosjektgjennomføring for utomhus VA-anlegg (link lenger ned).

Dette blir første skritt for å digitalisere gjennomføring av anleggsprosjekter i VA-bransjen. Prosjektet i Norsk vanns regi skal ende opp i en overordnet veileder for hvordan man kommer i gang med modellbasert prosjektgjennomføring av VA-prosjekter.

Heldigital arbeidsflyt med flerdimensjonale BIM-modeller, så enkelt og standardisert at det kan fungere hos alle kommuner. Mer om dette senere.

Kvalitet i vann og avløp

Mitt navn er Martin Stensland. Jeg jobber i dag som prosjektansvarlig i Asker kommune. Der begynte jeg for snart tre år siden, det året pandemien sendte oss alle på hjemmekontor og hodestups inn i digitale samhandlingsplattformer.

Martin Stensland, Asker kommune. Kummen t.v. er et eksempel på hvordan en kum ser ut i en modell.

Før jobben i Asker jobbet jeg for programutvikleren Trimble, med digitale prosjektering- og samhandlingsverktøy.

I Trimble ble jeg vitne til et stor gap mellom hvor langt henholdsvis byggsektoren og VA-bransjen hadde kommet i bruk av modeller og digital arbeidsflyt. Etter tiden i Trimble begynte jeg i Asker kommune. Der ba jeg snart om tillatelsen fra min leder til å gå løs på én spesiell problemstilling: Å f

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

AKTUELLE PROSJEKTER: GK skal levere tekniske tjenester til Aurskog-Høland kommunes ambisiøse prosjekt, som innebærer ny barnehage, 1-10 skole, flerbrukshall og svømmebasseng.
VVS Aktuelt 28.09.2023
Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 % frem til slutten av 2024.
VVS Aktuelt 28.09.2023
De første rørlengdene til Oslo kommunes nye hovedledning for vannforsyning har ankommet. Dette er Norges største prosjekt med duktile rør i vannforsyning, og PAM Norges største leveranse.
VVS Aktuelt 28.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr rammeavtale for service- og driftstjenester innen byggautomasjon.
VVS Aktuelt 27.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune tilbyr rammeavtale for entreprenørtjenester knyttet til utlegging, reparasjon, dykkerkontroll og vedlikehold av sjøledninger for vann og avløp.
VVS Aktuelt 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt