AddToAny

Bevarer gode gener hos gran

Bevarer gode gener hos gran
Sju skogeiere på Østlandet har fått i oppgave å bevare skogsområder med grantrær med et spesielt verdifullt genetisk materiale. En robust fremtidsskog er avhengig av stor variasjon i frømaterialet, men ikke alt kan lagres i banker.
Selv om det ikke er mulig å bevare alt interessant frømateriale i arealkrevende klonarkiver, ønsker forskerne likevel å bevare frø fra noen utvalgte grantrær for fremtiden. Dermed oppstod ideen om å ta vare på trærne ute i skogen, via bevaringsbestand, og passe på å sanke frø før hogst.

Bare noen kilometer innover skogsveien fra gården Svanåsen nord for Elverum står et bestand med tett, ung og finvokst granskog. Disse trærne kommer trolig skogeier Hans Morten Sandbæk til å følge litt ekstra i årene som kommer. Han har nemlig inngått kontrakt med Skogfrøverket og Norsk Genressurssenter i NIBIO om at de skal utgjøre et bevaringsbestand. Målet er å ta vare på frømaterialet til såkalte plusstrær (trær med ekstra gode egenskaper) ute i skogen.

-Det er morsomt å bidra til at skogforskningen utvikler seg. Det er til vårt eget beste som skogeiere. Jeg mener dessuten det er viktig å bidra til skogplanteforedlingen i Norge. Her har vi mye å gå på. Sverige har kommet mye lengre enn oss på dette området, sier Sandbæk, som eier skogen sammen med kona Tora Sandbæk.

Må rapportere om bestandet

Selv om skogeierne har inngått en formell kontrakt, er det ikke mange kravene som stilles. Det viktigste er at man forplikter seg til å gi beskjed om man gjennomfører tiltak i skogen.

- Vi plikter ikke å gjøre noe spesielt med skogen her. Bestandet skal behandles som annen skog, men vi skal rapportere om bestandet til Genressurssenteret og Skogfrøverket hvert femte år. Der skal vi rapportere om vi har gjort noen tiltak som for eksempel tynning eller ungskogpleie. Når vi planlegger hogst må vi gi beskjed i god tid, slik at forskere kan ha mulighet til å

Les mer

Flere saker fra SKOG

Rød furubarveps herjet i Østfold i sommer. Det så ille ut, men normalt overlever trærne, sier seniorforsker Paal Krokene ved NIBIO.
SKOG 18.07.2019
Elever ved Natur videregående skole i Oslo har denne våren jobbet med et unikt prosjekt. På oppdrag for, og i samarbeid med OBOS, har elevene bygget et 100 kvadramteter stort felleshus for parsellhageeiere og beboere på Fornebu.
SKOG 17.07.2019
Allskog har kjøpt Tørvik Skog for å kunne hogge mer tømmer og øke kapasiteten for skogeierne. Hogstlagene som kjører frem og hogger tømmer for Tørvik blir en del av Allskog Entreprenør.
SKOG 01.07.2019
Konkurransetilsynet har ikke innvendinger til fusjonen mellom Glommen Skog SA og Mjøsen Skog SA.
SKOG 28.06.2019
Nye store vernekonflikter vil svekke oppslutningen om norsk vernepolitikk.
SKOG 28.06.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt