AddToAny

BEREDSKAP: Er vi klare for neste krise?

BEREDSKAP: Er vi klare for neste krise?
«Alle» advarte mot at det ville komme en pandemi. Men ingen land var forberedt. «Alle» har også advart mot andre kriser som med stor sikkerhet vil ramme med dramatiske konsekvenser for mennesker og samfunn. Lite tyder på at vi er bedre rustet til å møte dem.
Ett av hovedfunnene i 22. juli-kommisjonens rapport (NOU 2012: 14) var at beredskapssystemet hadde for dårlig evne til å koordinere og samhandle. Det ble derfor innført et eget samvirkeprinsipp. Det innebærer at myndigheter, virksomheter og etater har et selvstendig ansvar for å sikre et best mulig samvirke med andre i beredskapsarbeidet.
I Agenda-rapporten «Totalberedskap i Norge», påpeker Axel Fjeldavli at samvirkeproblemene fra 22. juli 2011, likevel ikke er løst. Utfordringene er derfor langt større enn det å styre ressursene til kommunale brannvesen under en skogbrann.

Avhengige av mange
Det norske samfunnet er avansert og komplekst og derfor mer sårbart enn noen gang. Mye kan gå galt. Og er det noe koronapandemien avdekket, så er det hvor avhengige vi er av hverandre.
I 2016 utarbeidet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en liste over 14 samfunnskritiske funksjoner (se faktaboks). Da listen skulle brukes for å lage en oversikt over hvilke yrkesgrupper som skulle få tilbud om plass i barnehage og skole, måtte antallet raskt utvides. Etter hvert kommer enda flere yrkesgrupper med på lista, blant andre renholdere og store grupper av ansatte i Nav.
Innenfor hver enkelt av disse funksjonene utføres det en rekke oppgaver. Ser vi på funksjonen «forsyningssikkerhet», så omfatter det blant annet ansatte i matvarebutikke
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

I Tove Braathens nye roman «Ja, vi elsker» nærmer det seg 17. mai. Her avsløres det sakte men sikkert at velferdsstatens vellykkethet ikke oppleves på samme måte av alle. Det fins viktigere ting i livet enn flagg og barnetog.
NNN-arbeideren 26.06.2020
1. Vi trenger et mer organisert arbeidsliv, og fagforeningsfradraget må dobles. 2. Det bør bli enklere å allmenngjøre. 3. Det må ryddes opp i transportbransjen.
NNN-arbeideren 26.06.2020
Trygve Svensson, leder av Tankesmien Agenda, underslår ikke at han er en tilhenger av EØS-avtalen sjøl om han ser at den også har sine utfordrende sider for norsk arbeidsliv.
NNN-arbeideren 26.06.2020
NNN-arbeideren 26.06.2020
Vi har sjekket hvor norsk den klassiske matpakka egentlig er. Den med brødskiver med makrell i tomat, leverpostei og gulost på.
NNN-arbeideren 26.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt