Kjøkkenskriveren
07.09.2021
Året etter at Sykehuset Innlandet HF innførte et nytt serveringssystem kan det vise til 30 tonn mindre matavfall. Hvordan er det mulig å få til noe slikt i praksis, i så stor skala? - Det er viktig å gå systematisk til verks for å knekke koden, sier Oddvar A. Henriksen, avdelingssjef matforsyning.
Oppskriften på matsvinn-suksessen virker opplagt: Tilpassede porsjoner og valgfrihet både når det gjelder hva og når pasienten ønsker å spise. Men: Det lages svimlende 7000 middager ukentlig på produksjonskjøkkenet på Lillehammer. Pasienter på Sykehuset Innlandet kan velge mellom hele 10 retter til middag og pasientene er spredt på 70 avdelinger rundt om i hele Innlandet. Pårørende og besøkende kan også kjøpe middag på avdelingene, og spise sammen med pasientene. Hvordan få nesten 9000 ansatte til å tenke på matsvinn i en travel hverdag?
Oddvar A. Henriksen forteller at Sykehuset Innlandet allerede i 2015 startet arbeidet med å få bukt med matavfallet. Året før ble sykehuset ISO-sertifisert. Det innebar at også avdeling matforsyning måtte utarbeide handlingsplaner for å redusere miljøbelastninger som følge av driften. Ledergruppen valgte ut matsvinn som satsningsområde. De satte seg mål om å redusere det med 10 prosent, altså 9300 kg i løpet av et år. Alle seksjonskjøkken, postkjøkken, kantiner og produksjonskjøkken ble involvert i arbeidet.
Sykehuset Innlandet samlet seg om følgende def
Gå til medietOddvar A. Henriksen forteller at Sykehuset Innlandet allerede i 2015 startet arbeidet med å få bukt med matavfallet. Året før ble sykehuset ISO-sertifisert. Det innebar at også avdeling matforsyning måtte utarbeide handlingsplaner for å redusere miljøbelastninger som følge av driften. Ledergruppen valgte ut matsvinn som satsningsområde. De satte seg mål om å redusere det med 10 prosent, altså 9300 kg i løpet av et år. Alle seksjonskjøkken, postkjøkken, kantiner og produksjonskjøkken ble involvert i arbeidet.
Sykehuset Innlandet samlet seg om følgende def