AddToAny

bas - åpen skole -

bas - åpen skole -
Svein Hatløy er borte og BAS er ikke lenger en opposisjonell utdannelse. Men skolens identitet og særpreg lever videre når landets minste arkitekthøyskole kjemper for å beholde fordelene ved nettopp å være minst.
- Kan du forklare hva Åpen Form er?
- Det er flere tilknyttet BAS som prøver å ha definisjonsmakten på hva dette begrepet skal romme, sier BAS-rektor Cecilie Andersson og tenker seg om.
- Men vi klarer i alle fall å enes om at det handler om romlig å skape betingelser for at hvert enkelt individ skal kunne delta i å forme sin egen fortsettelse. Det betyr at arkitekturens uttrykk ikke skal oppfattes som statisk, entydig eller uinntagelig, men skal være noe man kan gå i dialog med, noe som inviterer til deltagelse i å forme de stedlige betingelsene for sameksistens. Ellers handler jo Åpen form nettopp om flertydighet, om å tillate, forstå og ivareta kompleksiteten og mangfoldet i verden rundt oss. Gjennom dette utfordrer man rom og arkitektur som maktstruktur.
Jeg har bedt Andersson om å si noe om den grunnleggende ideologien til Bergen Arkitekthøgskole (BAS), særlig i lys av at Svein Hatløy, mannen som mer enn noen forbindes med både BAS og det arkitektoniske credoet Åpen Form, nylig gikk bort. Både BAS og Svein Hatløy hadde sine røtter tilbake i 1968-bevegelsen, og via BAS' etablering i 1986, og like til Hatløys død i 2015, representerte han en mer radikal tilnærming til faget enn hva man forbinder med våre andre arkitektskoler, NTNU og AHO.
- Åpen form-tilnærminger knyttes til interessen for allmennhet, landskap og samfunn, det ligger i bunn for studiet. Det er også viktig å understreke at Bergens-miljøet stod bak skolen og Bergen Arkitektforening (BAF) var en sentral støttespiller i oppstarten. BAS har en definert forankring i det vest-norske, der både byggeskikk, bosetningsmønster og landskapstilnærminger er viktige størrelser. Vi er også opptatt av byen Bergen og bruker den aktivt i vårt studie av det urbane. Plasseringen vår i Sandviken gir oss muligheten til å være del av et lokalmiljø som både spiller på det historiske, det industrielle, og nå i dag en forståelse av det presset byutvikli
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

Stedet er Saupstad i Trondheim. Prosjektet er ny videregående skole inkludert flerbrukshall, noe som har løftet totalkostnaden til over en milliard kroner.
Arkitektur N 06.12.2018
BI Trondheim Tekst: Elisabeth Våpenstad-Rånes
Arkitektur N 06.12.2018
Det er i bunn og grunn to prinsipper å drive en arkitektskole etter, og jeg klarer aldri å bli enig med meg selv om hvilket jeg mener er best:
Arkitektur N 06.12.2018
Vega Scene i Hauskvartalet er bygget av Urbanium eiendom.
Arkitektur N 06.12.2018
God arkitektur til tross, det er selve programmeringen av Tøyen torg som er det viktigste suksesskriteriet.
Arkitektur N 06.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt