AddToAny

Barneperspektivet mangler i BPA-utvalget

Barneperspektivet mangler i BPA-utvalget
MENINGER: Barn er ikke små voksne som man kan presse inn i et system som i utgangspunktet er laget for voksne, skriver Bettina Lindgren og Nina Bakkefjord i organisasjonen Løvemammaene.
I dette innlegget skriver de om problemene familier med funksjonshemmede barn møter når de trenger brukerstyrt personlig assistanse.

Det er uhyre viktig at familier som har syke og funksjonshemmede barn skal kunne leve som andre familier. Her vil en BPA-ordning (brukerstyrt personlig assistanse) kunne gi frihet til barnet det gjelder og resten av familien.

Intensjonen med BPA var at ordningen skulle selvstendiggjøre, frigjøre og likestille funksjonshemmede i Norge - også barn.

Dessverre opplever mange barnefamilier å få avslag på BPA fordi landets kommuner feiltolker lovverket, med det resultat at det hindrer nettopp friheten til å leve aktive liv.

Noen barn er i den situasjonen at de har behov som kommunene definerer som såkalt «helsehjelp». Da er det nærmest umulig å få innvilget BPA. Flere barnefamilier opplever at kommunene bruker hjemmesykepleie eller institusjonsbolig som eneste valgmulighet for helse- og omsorgstjenester.

Begrunnelsen som ofte gis er at det er behov for fagutdannet helsepersonell eller at det er det beste for familien (som om kommunene vet dette best!).

Motargumenter som at foreldrene ikke vil orke å lede en BPA-ordning eller at SFO er et fullverdig alternativ til BPA, er ikke unike. Ikke minst brukes argumentet «faglig forsvarlig» så hyppig, at det snart har mistet sin verdi.

I flere kommuner er det lagt opp til at hjemmesykepleie er eneste måten å kunne motta helsehjelp i hjemmet på, mens det ikke er uvanlig at barnebolig og barnevernet brukes som trussel dersom man ikke takker ja til tilbudet man får.

I flere kommuner er det lagt opp til at hjemmesykepleie er eneste måten å kunne motta helsehj

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Lederen av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, Karin Andersen (SV), mener helse- og omsorgsministeren må ta grep for å sikre forsvarlige hjelp til familier med funksjonshemmede barn under koronakrisen.
Handikapnytt 30.03.2020
Alle som søker om skjenkebevilling i Gjøvik, må heretter opplyse om tilgjengeligheten på stedet de driver. Men det blir likevel ikke et krav å være universelt uformet for å få skjenke.
Handikapnytt 30.03.2020
Først fikk hun nei, men så snudde Moss kommune og fattet et hastevedtak om å utvide ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) slik at den 17 år gamle sønnen til Carina Markussen i Moss får et tilbud på dagtid selv om skolen er stengt.
Handikapnytt 30.03.2020
NTB:) Linn Herning i organisasjonen For Velferdsstaten mener fordelene med de strenge, inngripende smitteverntiltakene i Norge ikke er verdt konsekvensene.
Handikapnytt 30.03.2020
150 ansatte i Norges Blindeforbund er permittert som følge av koronakrisen. Dette utgjør omtrent halvparten av de ansatte i organisasjonen, skriver avisen.
Handikapnytt 28.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt