AddToAny

Barnehagebarna trenger flere ansatte

Færre vil jobbe i barnehagen. Det er ikke så rart, når bemanninga er som den er. Men konsekvensene kan bli alvorlige for barna våre om vi ikke gjør noe med det.
Privat

Journalist i Fagbladet

Den drastiske nedgangen i søkere til barnehagelærerutdanningen bør være en vekker for alle som er opptatt av barnehage. 4500 personer hadde barnehagelærer som sitt førstevalg i samordna opptak i 2019. I år falt tallet til 3000. Skal man forklare denne nedgangen, er det vanskelig å se bort fra at pandemien synliggjorde og forverret det mange betegner som en bemanningskrise i barnehagene.

Lav grunnbemanning

I 2018 ble det innført et nasjonalt krav til bemanning i barnehagene. Bemanningsnormen på en ansatt per tre små barn eller seks store var et framskritt - fra ingen norm i det hele tatt - men er langt fra tilstrekkelig. I de aller fleste barnehager oppfylles den kun i få timer i løpet av en dag. For mens de ansatte jobber 7,5 timer om dagen, er de fleste barnehager åpne i rundt ti. Dessuten skal man ha tid til møter og planlegging.

Det er bra for det faglige innholdet i barnehagen at det stilles krav til flere pedagoger. Samtidig skaper det nye utfordringer. Barnehagelærere, i motsetning til andre ansatte i barnehagen, har nemlig krav på fire timer planleggingstid hver uke. Dermed fører flere pedagoger i barnehagen til enda færre timer med full bemanning sammen med barna. I enkelte barnehager opplever også de ansatte at matlaging tar tid og går på bekostning av å være sammen med barna.

Vanskelig å få vikar

«Er vi fullt bemannet, går det akkurat rundt,» fortalte barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller meg da jeg møtte henne i barnehagen hun jobber i i Trond

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Aldri før har det vært flere milliardærer i Norge. Ifølge Kapitals oversikt er det nå 444 milliardærer her i landet - og rikest av dem alle er John Fredriksen.
Fagbladet 23.09.2022
Utgiftene til en vanlig norsk familie har økt med 1.100 kroner i måneden siden februar, ifølge forbruksforskerne i Sifo.
Fagbladet 23.09.2022
Da krigen i Ukraina brøt ut, var det ikke bare troppene som mobiliserte. I Ukraina foregår det nå et stort arbeid for å redde kulturarven og bokskatter.
Fagbladet 23.09.2022
Nesten en av ti nordmenn må ta sovemedisin, melder P4. Bruken av sovepiller økte under koronapandemien.
Fagbladet 23.09.2022
Rektor er på plass og tre seksjonssjefer er ansatt. I disse dager søker den nye brann- og redningsskolen etter flere folk.
Fagbladet 22.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt