AddToAny

Barnehagebarna trenger flere ansatte

Færre vil jobbe i barnehagen. Det er ikke så rart, når bemanninga er som den er. Men konsekvensene kan bli alvorlige for barna våre om vi ikke gjør noe med det.
Privat

Journalist i Fagbladet

Den drastiske nedgangen i søkere til barnehagelærerutdanningen bør være en vekker for alle som er opptatt av barnehage. 4500 personer hadde barnehagelærer som sitt førstevalg i samordna opptak i 2019. I år falt tallet til 3000. Skal man forklare denne nedgangen, er det vanskelig å se bort fra at pandemien synliggjorde og forverret det mange betegner som en bemanningskrise i barnehagene.

Lav grunnbemanning

I 2018 ble det innført et nasjonalt krav til bemanning i barnehagene. Bemanningsnormen på en ansatt per tre små barn eller seks store var et framskritt - fra ingen norm i det hele tatt - men er langt fra tilstrekkelig. I de aller fleste barnehager oppfylles den kun i få timer i løpet av en dag. For mens de ansatte jobber 7,5 timer om dagen, er de fleste barnehager åpne i rundt ti. Dessuten skal man ha tid til møter og planlegging.

Det er bra for det faglige innholdet i barnehagen at det stilles krav til flere pedagoger. Samtidig skaper det nye utfordringer. Barnehagelærere, i motsetning til andre ansatte i barnehagen, har nemlig krav på fire timer planleggingstid hver uke. Dermed fører flere pedagoger i barnehagen til enda færre timer med full bemanning sammen med barna. I enkelte barnehager opplever også de ansatte at matlaging tar tid og går på bekostning av å være sammen med barna.

Vanskelig å få vikar

«Er vi fullt bemannet, går det akkurat rundt,» fortalte barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller meg da jeg møtte henne i barnehagen hun jobber i i Trond

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Det er ei side ved utdanningssystemet i Noreg eg aldri heilt har forstått: Trua på at ungdommar som har hatt tre år med allmennfag er betre rusta til å bli ein sjukepleiar enn dei som har hatt fire år med helsefag.
Fagbladet 28.09.2023
Posten og KS har gjennomført et pilotprosjekt der postbud har levert hjelp ut over levering av post. Prosjektet har i hovedsak vært rettet mot eldre, men kan bli viktig for alle.
Fagbladet 28.09.2023
Tone Mette Storhaugen strikker på det meste hele tiden, men aldri duker og helst ikke sokker. Kunsten hun lærte før hun begynte på skolen, sitter godt i fingrene.
Fagbladet 27.09.2023
For første gang siden april i år er det registrert en nedgang i antall jobber. Antallet falt fra juli til august med 0,5 prosent, tilsvarende 16.850 jobber.
Fagbladet 27.09.2023
- Det trengs en kraftig krisepakke mot den voksende forskjellskrisa, sier Rødts Mímir Kristjánsson etter den nye rapporten.
Fagbladet 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt