AddToAny

Barna i skogen

Barna i skogen
På det meste var 50 000 barn tvunget til å gjete husdyr i Norge. Disse barnearbeiderne er et tema vi ikke så ofte snakker om, men oppi all elendigheten, var det også positive lysglimt.
Bildet er tatt omkring år 1900 i Gausdal Vestfjell og er av gjetergutt Torstein Lien fra Svatsum i Gausdal. Han har med skreppe og lur og luren blåste han i for å jage bort ville dyr. Fotografen er ukjent. Eier: Gausdal historielag
Klokken er fire om morgenen og den lille flokken med barn starter dagens vandring fra skogbygdene i indre Agder hvor de bor i fattigstuene, og til ulike velstående bønder i for eksempel Grimstad eller rundt Kristiandsand mange dagsmarsjer unna. De skulle arbeide som gjetere sommeren gjennom. Mange av dem var barbeinte og fillete kledd. Folk lo av dem underveis og slang bemerkninger etter dem, men selv om de fleste var 10-12 år, så visste de hva som sto på spill. Enten skaffet de penger til familiens leie av husmannsplassen, eller så ble hele familien kastet brutalt på dør. Særlig på Sørlandet var fattigdommen tidvis enorm på 1800-tallet. Derfor oppsto det historikerne kaller barnevandringer. Det var barn helt ned i syvårsalderen som ble tvunget til å ta arbeid som gjetere for selveiende bønder sommeren igjennom. Noen var rene slavedrivere, andre mer godhjertet. Barnevandringene holdt på helt til rundt 1910.
Du kan lukke øynene i to minutter og forsøke å tenke deg inn i denne situasjonen, men du er ikke i nærheten av å forstå det samfunnet som var en realitet akkurat her vi bor i dag. Disse b
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Purreprodusent og skogeier Helge Heen er en oppfinnsom mann med lange arbeidsdager og praktiske løsninger. I vår la han ut to nye forbedringer på Facebook. Bare for moroskyld, selvsagt.
SKOG 01.09.2021
NIBIO har utarbeidet en oversikt over skogressursene i Innlandet på oppdrag for Statsforvalteren. Den viser at hele 1,5 millioner dekar med yngre skog har behov for ungskogpleie.
SKOG 01.09.2021
Skogeierforbundet mener vi bør prioritere å verne mer av den naturen som er unik for Norge.
SKOG 01.09.2021
Barkbiller, tørke og storm herjet de tyske skogene. I 2020 ble utrolige 60,1 millioner kubikkmeter skadet.
SKOG 01.09.2021
Skogsjef Knut Nesland i AT Skog vil gjerne bli med på alle muligheter for å utnytte spesialtømmeret som finnes i medlemmenes skoger.
SKOG 01.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt