AddToAny

Bakterier er viktige i ensileringa

Bakterier er viktige i ensileringa
Kjemiske ensileringsmidler gir størst sikkerhet for gjæringskvaliteten under norske forhold, men brukt under riktige forhold gir bakteriebaserte preparater god kvalitet, godt fôropptak og fornuftig sikring av god fôrkvalitet.
Tilsetting av ensileringsmidler kan være alt fra en absolutt nødvendighet for å berge fôret, til «forsikring» og kronen på verket av godt utført arbeid. En gammel og god sannhet er at om du ikke får til god gjæringskvalitet med syrebasert preparat, er ikke skifte av preparat løsningen på problemene. Med økende fortørking og rundballe-ensilering har vi fått en liten modifikasjon, da Kofasil (og tilsvarende) har en direkte effekt på smørsyresporer og er effektiv mot listeriabakterier.Bedre kvalitet gir økt fôropptak og tilvekst Et anna moment er at bedre surfôrkvalitet alltid gir økt fôropptak og tilvekst, og som regel økt mjølkeytelse og/eller fett- og proteinprosent. I praksis vil vi også merke mindre svinn og bedre fôrutnytting. Hvor stor effekten av for eksempel ensileringsmiddel er, og om den er regningssvarende, er avhengig av utgangspunktet. Men vi finner grunn til å minne om at mange av de positive effektene i eldre forsøk er oppnådd med svært nøyaktig og grundig ensileringsarbeid sammenligna med dagens heseblesende tempo. Vår fordel er at vi nå fortørker i langt større grad, og det er en svært effektiv måte å begrense nærings- og tørrstofftap i ensileringa. Våre største ulemper er kapasitetskrav i stadig større driftsenheter, og kombinasjonen tjukke grasstrenger og rundballepressing, da kommersielt doseringsutstyr sjelden eller aldri gir god nok fordeling av tilsatt ensileringsmiddel.Bakteriepreparater dominerende i Europa Kjemiske ensileringsmidler gir størst sikkerhet
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Ønsket med piloten var å få mer kunnskap om hvordan dyrevelferden og dyrehelsa er i fjøs med fôringsliggebås kontra vanlige løsdriftfjøs. Som sammenligningsgrunnlag brukte vi de 157 besetningene i Kutrivsel-prosjektet.
BUSKAP 28.06.2024
Buskap vil gjerne ha bilder fra leserne vi kan bruke på denne siden. Bilder kan sendes som vedlegg i e-post til rlr@geno.no eller lastes opp på www.filemail.
BUSKAP 28.06.2024
Gårdbruker Erik Wedum på Lillehammer har tatt grep for å bli mer selvforsynt med energi.
BUSKAP 28.06.2024
BUSKAP 28.06.2024
De to organisasjonene vil utrede mulighetene for å styrke kunnskapsutviklingen og rådgivingstjenestene til norske bønder innen husdyr- og planteproduksjon.
BUSKAP 28.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt