AddToAny

Bærekraftige rammemakere

Bærekraftige rammemakere
Ornamentikk, historie og gjenbruk er populært på arkitekthøgskolene. Er det studentene som skal gi arkitekturopprørerne den byen de ønsker seg?
- Hvis du hadde laget en utstilling med alle modellene fra arkitekthøgskolenes diplomer de siste ti årene, og satt dem sammen til en by, så hadde den byen sett helt annerledes ut enn det som bygges i dag, sa byarkitekt Maria Molden til Arkitektnytt tidligere i vår, som et slags svar på Arkitekturopprørets kritikk av en grå, trist og ensformig byutvikling.
Også Erling Dokk Holm mener det er nyttig å se til avgangsutstillingene ved Arkitekturog designhøgskolen i Oslo: «Her blir man eksponert for bredde - ja bent frem anarki - i estetisk orientering. Ikke minst et stadig sterkere fokus på vern, gjenbruk, demokrati og eksperimentering», skrev han i Aftenposten i april.
De optimistiske utropene om potensialet hos morgendagens arkitekter gjør det nærliggende å undersøke påstanden nærmere: Er det grunn til håp, for opprørte klassisister eller desillusjonerte medlemmer av arkitektstanden? Hva er det egentlig som rører seg ved arkitektutdanningene i landet?
Skolene og studentene har alltid vært eksponent for ytterpunktene og vist frem samtidens utopier, mener Espen Surnevik, som leder Institutt for arkitektur ved AHO.
- Det er jo ikke alle arbeidene som er toneangivende, men de beste artikulerer gjerne karikerte trekk ved samtidsarkitekturen og samtidsdebatten.
Studentene etterlyser høyere diversitet i uttrykk og mindre konvensjoner rundt moderne arkitektur, mener Surnevik.
- Men det henger nok også sammen med andre ting i samfunnet, diversitet står jo på agendaen på alle måter.

VIL TA TILBAKE PLANLEGGERROLLEN
- Vi må bygge mye mer klimavennlig, og tenke mer på sosial bærekraft. Kanskje er det det som er det nye vakre, sier Ida Messel, masterstudent ved AHO.
Bærekrafttematikken er blitt et paradigmeskifte i arkitekturen, etter en postmoderne arkitektur som kanskje ikke hadde så tydelige bein å stå på, mener Messel.
Hun tror arkitekturen har godt av å stå for noen verdier. Man kunne kanskje tenkt at det gjorde at det som tegnes ble likere, men Messel tror tvert imot at løsningene blir mer egenartede og mangfoldige.
Det som er viktig i Norge er at man får tilbake rollen som planlegger, mener Messel. Hun tror dette er noe mange studenter er bekymret for.
- I store byggesaker er arkitekten redusert til en utskiftbar konsulent. En ting Arkitekturopprøret viser, og som jeg tror mange arkitekter ikke tenker så mye på, er at folk f
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Frost Arkitekter i Oslo mener den beste arkitekturen skapes gjennom god kommunikasjon og samarbeid med alle involverte parter.
Arkitektnytt 01.07.2021
Professor Thomas Thiis-Evensen er en ettertraktet stemme når det gjøres opprør mot arkitekturen. Les vårt portrett her.
Arkitektnytt 01.07.2021
Arkitektnytt tar sommerpause til august. Ha en fortreffelig sommer!
Arkitektnytt 01.07.2021
ByraÌdet i Oslo foreslaÌr aÌ kjøpe tre fjerdedeler av Veterinærhøyskolen paÌ Adamstuen for 1,35 milliarder kroner.
Arkitektnytt 30.06.2021
Arkitekturhistoriker og filmskaper Anna Ulrikke Andersen mener kronisk sykdom må inn i arkitekturdebatten. - Å være annerledes vil på et vis bli den nye normalen.
Arkitektnytt 29.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt