AddToAny

Ateister med muslimsk bakgrunn mobiliserer til frihetskamp

Maryam Namazie og Sarah Haider utfordrer en av de største tabuene i islam, nemlig det å forlate religionen. De er i Norge denne uken og fortjener å bli lyttet til, skriver Sylo Taraku.
Å leve falske liv, å måtte late som om man er muslim når man i realiteten ikke tror, kan være belastende. Jeg har møtt flere iranere som har fortalt meg hvordan de har deltatt i bønn ved moskeer i Iran uten å tro på Gud, bare for å vise seg for andre. I Norge føler de seg fri. Blant andre minoritetsgrupper ser bildet langt fra like lyst ut. Mange muslimer føler seg ikke særlig friere selv om de bor i Norge. I Norge er tro normalt et personlig anliggende som ingen skal blande seg opp i, men for de som tilfeldigvis er født inn i muslimske familier, er det ikke så enkelt.

De færreste muslimer har tatt et aktivt valg om å tro på koranen som Guds ord. Man regnes som muslim automatisk ved fødselen om man har muslimske foreldre. Å miste religionen kan dermed ofte bety å miste familien sin. Det kan også bety at man mister venner - ja, hele det miljøet man tilhører. Dermed kan man også miste identiteten sin om man bryter med islam. I verste fall kan det også bety at man mister livet sitt.

Ateisme defineres som terrorisme

Straff for apostasi er en vedvarende trussel mot muslimers religiøse frihet og personlige sikkerhet. Mer enn 20 muslimske land har lovforbud og strenge straffer for apostasi. I flere land er det dødsstraff å forlate islam. Som i Saudi-Arabia, der Ahmad Al Shamri ble dømt til døden i 2015 av landets høyesterett for å ha frasagt seg sin islamske tro i sosiale medier. I landets lovverk sidestilles ateisme med terrorisme. Der defineres terrorisme blant annet som «å fremme ateistiske tanker i enhver form, eller stille spørsmål ved grunnlaget for den islamske religionen som dette landet bygger på».

Det er ikke bare myndighetene som står for straffen, og en mer liberal lovgivning er ingen garanti for ateisters frihet så lenge militante islamistiske grupper står sterkt i landet og er klare til å straffe dem på egen hånd. Fri tanke har for eksempel omtalt flere bestialske drap begått mot ateistbloggere i Bangladesh.

Undersøkelser utført av Pew Research Center i muslimske land, har også avdekket nedslående holdninger til blasfemi blant verdens muslimer. Det er store variasjoner, men hele 88 prosent av egyptere og 62 prosent av pakist

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt