AddToAny

Asheim til studentene: - Følg smittevernreglene og nyt studietiden

Asheim til studentene: - Følg smittevernreglene og nyt studietiden
- En dempet fadderuke er en veldig god investering for å slippe å sitte alene med digital undervisning resten av høsten.
Det sa statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim på tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i forbindelse med skole- og studiestart.

Regjeringen hadde invitert til pressekonferanse med helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Guri Melby og Henrik Asheim 11. august. Bent Høie la sterk vekt på den alvorlige situasjonen med økt smitte den siste tiden, særlig blant unge.

Fuktige fester

- Det ser ut som om unge i 20-årene har glemt rådene og reglene litt mer og litt oftere enn andre. Det er mange som blir smittet på fuktige fester med altfor mange folk og altfor lite avstand. Det fører til sinne og fortvilelse, sa Høie.

Det siste døgnet hadde myndighetene registrert 47 nye smittetilfeller, og økningen har vært størst blant unge voksne, ifølge Folkehelseinstituttet.

Høie advarte om at økt smitte kan føre til at myndighetene på ny må stenge ned samfunnet.

- Ingen unge mennesker ønsker det.

- Diskusjonene om fadderukene viktige, men de trenger også noen nyanseringer, sier Henrik Asheim. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Årets studiestart er preget av at koronasituasjonen fortsatt legger store begrensninger på fysiske møter. Regelen om én meters avstand og maks 200 personer på arrangementer, legger føringer for hvordan undervisning kan gjennomføres. Mens undervisningen i vårsemesteret ble heldigital, legger universitetene og høyskolene nå opp til en kombinasjon av digital undervisning og fysisk oppmøte på campus, med store variasjoner.

Asheim la vekt på å tilrettelegge for en god studiestart for nye studenter, men ikke uten å følge smittevernreglene.

- Det første møtet med studielivet er viktig. Første dag du kommer inn på campus kan være småskummel for de fleste. Derfor er diskusjonene om fadderukene viktige, men de trenger også noen nyanseringer, sa Asheim.

Uaktuelt å avlyse fadderukene

Han viste til at fadderukene ikke bare handler om fest, men om å bli kjent med campus og medstudenter. Han ville derfor ikke gå inn for å avlyse fadderukene, men å gjennomføre dem på en fornuftig måte.

- Å avlyse fadderukene tror jeg blir uaktuelt, sa Asheim.

- I år krever studiestart og fadderuke litt ekstra av oss alle, og særlig av studentene selv. Det er for mange eksempler på at smittevernreglene brytes i organiserte fadderaktiviteter og i private sammenhenger. Jeg forstår at mange er lei av manglende kontakt med venner. Fest og nachspiel er helt sikkert kjempemorsomt, men ikke hvis flere blir syke og vi må stenge ned samfunnet igjen, sa Asheim.

Han mener unge har et stort ansvar for å snu trenden med økt smitte.

- Hold avstand, vask hender, test deg ved mistanke og følg smittevernreglene. Men så vil jeg også si: De nye studentene må passe på å nyte studietiden. Den er mye mer enn bare fadderukene vi står i nå.

- Hvordan vurderer du risikoen for at universitetene blir fysisk stengt igjen?

- Akkurat nå er det ikke risiko for det, for det er avhengig av smittetallene. Hvis vi ser at smitten vokser kraftig, kan det innebærer mer nettundervisning enn i dag, men å stenge universitetene innebærer et stort inngrep, sier Asheim.

Image-text:

- Jeg tror det er uaktuelt å avlyse fadderukene, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under tirsdagens pressekonferanse. Illustrasjonsfoto fra studiestart i fjor. Foto: UiO

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Publisering og innhenting av eksterne forskingsmidlar er det som har mest å seie for din akademiske karriere. Men ting er i endring.
Forskerforum 20.09.2020
Statsråd Iselin Nybø ville ha universitetene og høyskolene med på en grønn konkuranse der de skulle rapportere på 98 indikatorer. Intitusjonene spår økt byråkrati og slakter forslaget.
Forskerforum 17.09.2020
- Jeg kan vanskelig se for meg hvordan jeg skulle få gjort jobben min uten sosiale medier, sier førsteamanuensis Jon Christian F. Nordrum.
Forskerforum 16.09.2020
Smittetallene går ikke ned. Bergen viderefører derfor de strenge koronatiltakene.
Forskerforum 16.09.2020
Ansatte i kommunene får 1400-1900 kroner ekstra. Lønnsoppgjøret i Oslo går nå til mekling, med frist 14. oktober, kl. 24. Både Unio, Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KaH), Akademikerne og YS har brutt forhandlingene.
Forskerforum 16.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt