AddToAny

Arkitekturfortellinger

Arkitekturfortellinger
Minnested ved Utøya, bokpaviljong i Frankfurt og turistvegprosjekter landet rundt. Manthey Kula og grunnlegger Beate Hølmebakk er på vei mot sentrum av norsk samtidsarkitektur.
Når Beate Hølmebakk (55) er i utlandet og snakker om Manthey Kula, arkitektkontoret hun og mannen hennes, Per Tamsen, grunnla for femten år siden, og det er hun stadig oftere, er det én ting alle lurer på: kontorets navn.

- Det er verdens enkleste svar på det. Manthey er mellomnavnet mitt, det er min mors pikenavn, og bestefaren til Per het Kula til etternavn, et svensk soldatnavn, begynner Hølmebakk fra sin stol på en kaffebar som ligger to minutters spasertur fra det lille, modellfylte rommet like ved Fagerborg kirke som Manthey Kulas fem ansatte holder til i. Så ofte bruker de stedet, delvis av plassgrunner, at mannen bak disken ikke bare straks gjenkjenner Hølmebakk, men også påpeker når hennes ansatte var her sist.

- Da vi registrerte firmaet, var det som Tamsen Hølmebakk. Men det er flere arkitekter i Hølmebakk-familien, og det var fint å ha sitt eget navn, og så liker vi at folk begynner å lure: Hvor kommer navnet fra? Hva er det? Vi jobber med mange forskjellige typer prosjekter, og derfor synes vi det er fint at navnet har en åpenhet i seg. Det fungerer også bra internasjonalt. Ingen har problemer med å uttale det. Beate Hølmebakk, derimot, er helt umulig.

- Kan du holde frem ett prosjekt som er betegnende for praksisen deres?

- Jeg kan ikke peke på ett prosjekt. Vi har alltid tenkt at vi har en praksis som er todelt. Det ene er oppdragsarbeid. Det andre er papirprosjekter, arbeider som ikke skal bygges. Det siste vi gjorde i så måte, var faktisk et oppdrag fra et arkitekturmuseum i Orléans i Frankrike som ville ha et av våre prosjekter i samlingen. Stort sett har det vært egeninitierte ting. Vi tenker at de to typene arbeid er like viktige, og vi tenker også at de arbeidene som er papirarkitektur, fôrer og har betydning for oppdragsarkitekturen.

- Som en form for research?

- En form for utviklingsarbeid. Det gir oss mulighet til å jobbe ganske fritt med form. Men det gir oss også øvelse i det å tydeliggjøre og spisse problemstillinger og å knytte dem til arkitektonisk form.

- Kan du peke på deler av praksisen der delene har spilt særlig godt sammen?

- Nå holder vi på med det nasjonale minnestedet for Utøya. Det handler om innlevelse, i stor grad, å forsøke å stille en oppgave på riktig måte: Hvilke ting skal det tas hensyn til, hvilke ting skal det ikke tas hensyn til, hva er det som lar seg bearbeide arkitektonisk, hvordan kan man skape form som kan tolkes, som har mange svar? Kanskje er dét den oppgaven der vi i størst grad kan dra veksler på papirarkitekturen. Vi har ikke bygget så innmari mye, vi er et lite kontor, men fergeleiet på Forvik på Helgelandskysten er veldig ekspressivt i formen, og det er mange av papirprosjektene våre også. V

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Alle vil ha livlige, middelhavsaktige småbysentra. Men lar det seg gjøre i Norge? Arkitektnytt har besøkt motpolene Asker og Elverum.
article_web Arkitektnytt 26.04.2019
IFLA World Congress 2019: Common Ground lanserer program med paneldebatt, kåseri og DJ på Doga i kveld.
article_web Arkitektnytt 25.04.2019
Alle vet hvordan man lager god sentrumsutvikling. Likevel er det en nasjonal sport å sabotere oppskriften.
article_web Arkitektnytt 25.04.2019
I våre øyne er det på sett og vis blitt normen å lage forledende visualiseringer, men dette er ikke nødvendigvis bevisst manipulering, skriver grunnleggerne av Mir.
article_print Arkitektnytt 25.04.2019
Kravene om allment tilgjengelige rom i nabolag kan føre til at vi skaper ubrukelige rom. Møter vi oss selv i døra når vi slutter å designe uterom med porter, spør Melissa Anna Murphy og Siv Ruud Grønningen.
article_print Arkitektnytt 25.04.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt