AddToAny

Arkitekturdebatt under debatt

Utenfor vinduene til kafeen Smakverket viste Bergen seg fra en grå og litt småkjølig side torsdag kveld.
Inne i varmen i Kode-bygningen hadde imidlertid Byarkitekten i Bergen, Bopilot Grønneviken Bergen og Kode invitert til ingenting mindre enn «debatten om arkitekturdebatten». En arkitekturdebatt arrangørene selv mener «uten tvil løper maraton om dagen».

For å få ekstra varme i de nesten fulle debattlokalene var panelet sammensatt for reell debatt. Her var Camilla Moneta, fagsjef i Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Gaute Brochmann, arkitekturkritiker og ansvarlig redaktør i Arkitektur N, men også Silje Hjemdal, stortingsrepresentant fra Hordaland (FrP) og Danby Choi, ansvarlig redaktør i kulturavisen Subjekt.

Bort fra fettere med spalteplass

I debatten, som var en del av arrangementserien Nabokveld tilknyttet boligutstillingen «NABO: Hvordan skal vi bo sammen?» i samme bygg, skulle deltagerne utfordres på hvorvidt den norske arkitekturdebatten er sunn og god, hvordan den påvirker de som deltar i den og om den fører den med seg reelle endringer hos arkitektene?

Som en tydelig undertekst lå Arkitekturopprørets inntreden i norsk arkitekturdebatt. Gaute Brochmann oppsummerte hvordan debatten om arkitektur har endret seg de siste ti årene.

- Den største forskjellen på 2012 og i dag er at arkitekturdebatten er blitt noe demokratisert. Det har litt med internett og sosiale medier å gjøre, men handler også om en sterkere anti-elitistisk holdning. I 2012 var det fremdeles slik at Peter Butenschøn skrev noe i Dagbladet, også svarte hans fetter Niels Torp i Aftenposten. Slik er det ikke lenger, sa Brochmann til latter i salen.

En bedre debatt

Hele panelet var enige om at debatten om arkitektur har hatt svært godt av den reisen den har vært igjennom de

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Konkurransen om Nyhavna-utbyggingen i Trondheim, ett av de største transformasjonsprosjektene i byen de neste 10-15 årene, arrangeres i perioden august-desember 2022 av Nyhavna utvikling.
Arkitektnytt 29.06.2022
Riksantikvaren har fått oppdraget med å lage et forslag til bevaringsprogram for norske kirker. - Vi foreslår et omfattende arbeid, sier Hanna Geiran.
Arkitektnytt 29.06.2022
Hva gjør man når det oppstår kjærlighet mellom student og lærer? Spørsmålet stilles av arkitekt Maria Helena K. Nerhus i et debattinnlegg hos Arkitektnytt.
Arkitektnytt 28.06.2022
Mandag ble frifinnelsen av den korrupsjonstiltalte Tjøme-arkitekten Rune Breili opphevet av Høyesterett. Breili ble sammen med tidligere byggesaksbehandler Harald Svendsen først dømt i tingretten, så frifunnet i lagmannsretten.
Arkitektnytt 28.06.2022
Rotterdam kommune har valgt et team bestående av Atelier Oslo, Lund Hagem og Powerhouse Company, Delva Landscape Architecture & Urbanism, Buro Happold og Isis Bouwadvies til å transformere og utvide hovedbiblioteket i byen.
Arkitektnytt 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt