AddToAny

Arbeidstilsynet griper inn mot gratisjobbing for Smiths venner

Arbeidstilsynet griper inn mot gratisjobbing for Smiths venner
Dugnadsarbeidet for Brunstad Kristelige Menighet har et slikt omfang at det må regnes som ordinært arbeid, mener Arbeidstilsynet. Medlemmer i Brunstad Kristelige Menighet, populært kalt «Smiths venner», har en sterk kultur for dugnadsarbeid.
Fram mot 2020 jobber menigheten med å skaffe penger til en stor og kostbar utvidelse av det store konferansesenteret de har etablert på Brunstad i Vestfold - Oslofjord Convention Center.

Pengene skaffes blant annet ved å få medlemmer til å ta på seg frivillig arbeid og leie ut arbeidskraften deres til næringsdrivende via vikarbyråer opprettet og eid av menigheten. Arbeidet kan for eksempel være servering på skjenkesteder, arbeid innen bygg og anlegg eller arbeid i forbindelse med flytting, rigging eller rivning. Medlemmene får ingenting av det de tjener inn. Pengene går til menigheten.

Lokalavisa i Horten, Gjengangeren, har snakket med kilder som kan fortelle at dugnadsinnsatsen som i praksis kreves av hvert enkelt voksne menighetsmedlem ligger mellom 250.000 og 300.000 kroner i året.

Av de 275 kronene kundene betaler pr. arbeidstime, så blir 150 kroner godskrevet det enkelte medlems dugnadskonto, ifølge avisa. For skolelever og studenter ligger kravet noe lavere.

Dugnadskontoen til hvert enkelt medlem er et mål på hvor mye den enkelte har bidratt med til den planlagte utvidelsen av konferansesenteret på Brunstad. Jobbene formidles gjennom en app som menighetsmedlemmene har på telefonene sine, og som er utviklet spesielt for formålet av menigheten selv.

Arbeidstilsynet: - Dette er profesjonell næringsdrift

I begynnelsen av oktober fikk to av selskapene som organiserer utleie av medlemmenes arbeidskraft, Adal Multiservice AS og Dal gård AS, pålegg av Arbeidstilsynet om å endre praksis.

Arbeidstilsynet konkluderer med at omfanget og organiseringen av menighetens arbeid er så omfattende og forskjellig fra vanlig dugnadsarbeid, at de frivillige må anses for å være ordinære arbeidstakere.

Arbeidstilsynets skriver i sin tilsynsrapport den 4. oktober at virksomhetene utad fremstår som en hvilken som helst annen næringsdrivende virksomhet, og ikke som en religiøs organisasjon som samler inn penger til sin organisasj

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Britiske humanister og filosofer mobiliserte etter at den pakistanske humanisten og ateiste Hamza bin Walayat fikk avslag på asylsøknaden blant annet fordi han ikke kjente til Aristoteles og Platon.
article_web Fri tanke 16.05.2019
17. mai feirer vi Norges selvstendighet og Grunnloven. Det er en feiring der den åpne norske kulturen kanskje kommer aller best til syne, med barnetog og folkesamlinger.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Biskopen i Stavanger har besluttet at prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett likevel ikke får holde foredrag i St. Petri kirke.
article_web Fri tanke 15.05.2019
Internettet er ein skummel stad, ein stad mange opplev som utemma og kaotisk. Ein stad der våre born går seg vill. Forteljingar om ting som The Momo Challenge, er forteljingar om denne staden og farane som lurar der.
article_web Fri tanke 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt