AddToAny

Arbeidstilsynet griper inn mot gratisjobbing for Smiths venner

Arbeidstilsynet griper inn mot gratisjobbing for Smiths venner
Dugnadsarbeidet for Brunstad Kristelige Menighet har et slikt omfang at det må regnes som ordinært arbeid, mener Arbeidstilsynet. Medlemmer i Brunstad Kristelige Menighet, populært kalt «Smiths venner», har en sterk kultur for dugnadsarbeid.
Fram mot 2020 jobber menigheten med å skaffe penger til en stor og kostbar utvidelse av det store konferansesenteret de har etablert på Brunstad i Vestfold - Oslofjord Convention Center.

Pengene skaffes blant annet ved å få medlemmer til å ta på seg frivillig arbeid og leie ut arbeidskraften deres til næringsdrivende via vikarbyråer opprettet og eid av menigheten. Arbeidet kan for eksempel være servering på skjenkesteder, arbeid innen bygg og anlegg eller arbeid i forbindelse med flytting, rigging eller rivning. Medlemmene får ingenting av det de tjener inn. Pengene går til menigheten.

Lokalavisa i Horten, Gjengangeren, har snakket med kilder som kan fortelle at dugnadsinnsatsen som i praksis kreves av hvert enkelt voksne menighetsmedlem ligger mellom 250.000 og 300.000 kroner i året.

Av de 275 kronene kundene betaler pr. arbeidstime, så blir 150 kroner godskrevet det enkelte medlems dugnadskonto, ifølge avisa. For skolelever og studenter ligger kravet noe lavere.

Dugnadskontoen til hvert enkelt medlem er et mål på hvor mye den enkelte har bidratt med til den planlagte utvidelsen av konferansesenteret på Brunstad. Jobbene formidles gjennom en app som menighetsmedlemmene har på telefonene sine, og som er utviklet spesielt for formålet av menigheten selv.

Arbeidstilsynet: - Dette er profesjonell næringsdrift

I begynnelsen av oktober fikk to av selskapene som organiserer utleie av medlemmenes arbeidskraft, Adal Multiservice AS og Dal gård AS, pålegg av Arbeidstilsynet om å endre praksis.

Arbeidstilsynet konkluderer med at omfanget og organiseringen av menighetens arbeid er så omfattende og forskjellig fra vanlig dugnadsarbeid, at de frivillige må anses for å være ordinære arbeidstakere.

Arbeidstilsynets skriver i sin tilsynsrapport den 4. oktober at virksomhetene utad fremstår som en hvilken som helst annen næringsdrivende virksomhet, og ikke som en religiøs organisasjon som samler inn penger til sin organisasj

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

De universelle menneskerettighetene utfordres fra mange hold. Er vi i ferd med å få en post-menneskerettighetsverden? I dag fyller Verdenserklæringen om menneskerettighetene 70 år. Jubileet skjer i en utfordrende tid.
article_web Fri tanke 10.12.2018
- Vi i Human-Etisk Forbund applauderer Nobelkomiteens avgjørelse. Ikke minst fordi jesidienes situasjon har blitt en hjertesak for oss, skriver generalsekretær Trond Enger og rådgiver Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund.
article_web Fri tanke 10.12.2018
Alle på Stortinget kan melde seg av HUs juleavslutning. De må bare få underskrift fra stortingspresidenten. Sist onsdag inviterte Humanistisk Ungdom (HU) alle stortingsrepresentanter til et «alternativt opplegg» før jul.
article_web Fri tanke 07.12.2018
SSB har lagt fram tall for 2017. Muslimene har sterkest prosentvis økning. I 2016 gikk tallet på medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke ned med ca.
article_web Fri tanke 07.12.2018
Men på ett spørsmål er Finland mest religiøst. Mellom 2015 og 2016 gjorde amerikanske Pew Research Center en sammenlignende og representativ studie på tvers av 34 europeiske land med ca. 1400 respondenter i hvert land.
article_web Fri tanke 06.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt