BUSKAP
09.12.2019
God mjølkepris, bedre utnyttelse av fjøset og ikke minst mulighet for å tilby kalvene mer plass motiverer for babyboom på våren.
Buskap besøker det unge brukerparet Bjørnhild Vigerust og Bjørn Sverre Grjotheim som nå er med på 10 på topp i antall insemineringer i juli og august. «Jeg velger meg april» er et kjent sitat fra Bjørnson. På mitt spørsmål om hvorfor de ønsker seg kalving på våren, så er Bjørnhild sitt umiddelbare svar:
- Det handler først og fremst om hvordan dyra har det. Det at førstegangskalverne får mer plass, og kalvene kan få mulighet til mer uteliv betyr mye. Jeg blir glad av å legge merke til slike detaljer. Vi vil gjerne ha opp mot 70 prosent som kalver på våren. Jeg tror og at vi vil få en robust besetning med god bein.
- Andre fordeler er at det oppleves som naturlig. Det er lett å se brunsten, vi har lyset med oss. I tillegg gir det et godt påslag på mjølkeprisen når vi kan levere 40 prosent av kvota i de tre månedene med sommerpris, sier Bjørn
Historie med sommermjølk
Bjørnhild har vokst opp med fokus på sommermjølk på hjemgården på Dovre. Da løsdriftfjøset ble bygd i 2000 var det naturlig å bruke dyrka mark rundt fjøset til stor produksjon. Bjørn derimot har på sin gård i Lom vokst opp med sommerfri, og sinku i fjellet. Da han tok over så han muligheten til å utvide produksjonen med mer og mindre jamn kalving gjennom året. Logistikk var noe de jobbet mye med, da kvota etter hvert ble stor i forhold til antall båsplasser. Med 23 båsplasser og 180 000 liter i kvote var det behov for å tenke strategisk.
Melkeproduksjonen på to gårder slås sammen
Nå slås melkeproduksjonen på de to gårdene sammen, og på Dovre er de to i full gang med å bygge ut løsdriftsavdelingen for å gi mer plass til primært hunndyr. I sommer har de levert 170 000 liter til beste pris - pristillegget er på 1 kr per liter i sone Fjord og fjell. I sommer har de hatt «såmmårssamdrift»- en stor takk til den rådgiveren som
Gå til mediet- Det handler først og fremst om hvordan dyra har det. Det at førstegangskalverne får mer plass, og kalvene kan få mulighet til mer uteliv betyr mye. Jeg blir glad av å legge merke til slike detaljer. Vi vil gjerne ha opp mot 70 prosent som kalver på våren. Jeg tror og at vi vil få en robust besetning med god bein.
- Andre fordeler er at det oppleves som naturlig. Det er lett å se brunsten, vi har lyset med oss. I tillegg gir det et godt påslag på mjølkeprisen når vi kan levere 40 prosent av kvota i de tre månedene med sommerpris, sier Bjørn
Historie med sommermjølk
Bjørnhild har vokst opp med fokus på sommermjølk på hjemgården på Dovre. Da løsdriftfjøset ble bygd i 2000 var det naturlig å bruke dyrka mark rundt fjøset til stor produksjon. Bjørn derimot har på sin gård i Lom vokst opp med sommerfri, og sinku i fjellet. Da han tok over så han muligheten til å utvide produksjonen med mer og mindre jamn kalving gjennom året. Logistikk var noe de jobbet mye med, da kvota etter hvert ble stor i forhold til antall båsplasser. Med 23 båsplasser og 180 000 liter i kvote var det behov for å tenke strategisk.
Melkeproduksjonen på to gårder slås sammen
Nå slås melkeproduksjonen på de to gårdene sammen, og på Dovre er de to i full gang med å bygge ut løsdriftsavdelingen for å gi mer plass til primært hunndyr. I sommer har de levert 170 000 liter til beste pris - pristillegget er på 1 kr per liter i sone Fjord og fjell. I sommer har de hatt «såmmårssamdrift»- en stor takk til den rådgiveren som