AddToAny

Arbeiderklassen trengs i akademia

Arbeiderklassen er underrepresentert og overklassen overrepresentert. Er det like viktig med mangfold i forskningen som det er i et demokrati og innen politikk, spør lege og forsker Ishita Barua.
I høst startet mange ungdommer på ulike studieretninger og er dermed i gang med å skape grunnlaget for sine fremtidige karrierer. Noen av dem vil senere gå inn i forskningen. Men det er neppe helt tilfeldig hvilke studenter som ender opp i forskningens verden. Slik statistikken de siste årene har vært, er det mer sannsynlig at dette gjelder de ressurssterke studentene fra øvre middelklasse og overklassen fremfor arbeiderklassen.

Man skal kunne stole på at forskere skal komme frem til den beste kunnskapen tilgjengelig om et emne. Men dette er ikke alltid tilfellet. Ishita Barua Lege og forsker

I en artikkel fra Forskerforum med tall fra Nasjonal utdanningsdatabase (NUDB), ser man at rekrutteringen av masterstudenter, profesjonsstudenter og doktorgradsstipendiater fra normalbefolkningen er relativt skjevfordelt. Her fremkommer det at selv om arbeiderklassen utgjør 30 prosent av befolkningen, er det bare cirka 7 prosent av doktorgradskandidatene som tilhører arbeiderklassen. Og selv om overklassen bare utgjør cirka 12 prosent av befolkningen, er det likevel 35 prosent av doktorgradsstudentene som har nettopp denne klassebakgrunnen.

Basert på diss

Les mer

Flere saker fra Khrono

Mange studenter har dårlig råd. Samtidig går vi inn i økonomisk trangere tider. Hvordan kan vi bedre studentenes økonomi uten å sprenge statsbudsjettet?
Khrono 20.01.2021
Dårlig økonomi har gjort at over 20 ansatte er oppsagt i Norce. Men da sjefen selv måtte gå i forrige uke, valgte styret å gi henne en større sluttpakke enn det som sto i avtalen hennes.
Khrono 20.01.2021
Bioteknologiselskapet Lytix Biopharma, med røtter i forskningsmiljøet ved UiT Norges arktiske universitet, har fått godkjennelse fra amerikanske helsemyndigheter, FDA, til å starte studier i USA.
Khrono 20.01.2021
I 2015 utviklet Center for International Health ved Universitetet i Bergen (UiB) og Hawassa University i Etiopa en felles doktograd i global helse.
Khrono 20.01.2021
Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har opplevd en økning på rundt ti prosent fra 2019 til 2020 i studenter som ber om psykisk helsehjelp.
Khrono 20.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt