AddToAny

Anna er en av hovedstadens 12 kvinnelige brannkonstabler. Ett møte avgjorde yrkesvalget

Anna er en av hovedstadens 12 kvinnelige brannkonstabler. Ett møte avgjorde yrkesvalget
Det tok tre runder før Anna Lund Bjørnsen fikk jobb i Brann- og redningsetaten i Oslo. Nå er hun den nye lederen for Oslo Brannkorpsforening.
Hun hadde armringer på første gangen hun hoppet fra 5-meteren i Ankerskogen svømmehall, for hun kunne ikke svømme. Det lærte hun imidlertid fort, og hun var ikke store tulla da pappa Helge priste seg lykkelig for at stupetårnet ikke var høyere enn ti meter.

Selv husker hun at huden alltid luktet klor. Hadde hun fortsatt å satse på svømmingen, kunne hun blitt riktig god, tror Anna Lund Bjørnsen. Men Anna var en allsidig jente.

Hun ville ikke velge bort alle de andre aktivitetene hun holdt på med, så det ble ingen svømmekarriere. Hun spilte fotball og drev med karate. Etter skoletid sladdet hun rundt på sykkelen i gata eller spilte ishockey med gutta. En typisk guttejente, sier hun selv.

Fortsatt er det i aktivitet sammen med gutta at hun er i sitt ess.

Formannen

På jobben har hun allerede fått kallenavnet «Formannen». Det er bare tre måneder siden hun ble klappet inn som ny leder av Fagforbundet Oslo brannkorpsforening, men Anna Lund Bjørnsen begynner å bli utålmodig. På grunn av pandemien har mesteparten av fagforeningsarbeidet blitt satt på vent. Dialogmøter og forhandlinger er utsatt på ubestemt tid. Det plager henne.

- Det var masse engasjement på årsmøtet i februar. Nå er vi i mai, og det har ikke skjedd noen ting. Når vi lover å ta tak i noe, så må vi levere, sier hun.

{F1}

Venner og kollegaer beskriver henne som en energibunt og et overskuddsmenneske. Anna smiler bredt og ler mye. Men når hun vil ha noe gjort, kan hun også vise en annen side. «Hun stiller store krav både til seg selv og andre», sier en fagforeningskollega. Om hennes forventninger og ambisjoner ikke er helt i takt med omverdenens, kan hun gi klar beskjed.

Akkurat nå har hun ett og annet hun gjerne skulle ha sagt om partssamarbeidet i etaten.

- En av de viktigste oppgavene for oss som fagforening nå er å påpeke at lov- og avtaleverk fortsatt gjelder. Etaten kan ikke uten videre innføre nye turnuser eller hoppe bukk over de vanlige demokratiske prosessene fordi det er unntakstilstand, sier hun.

Brannkonstabel Marte

Som så mange andre unge idealister hadde Anna Lund Bjørnsen en idé om at hun ville bruke livet sitt til å kjempe mot den globale urettferdigheten. Hun tok et årsstudium i utviklingsstudier og tenkte at hun kanskje kunne jobbe med noe innen utviklingsarbeid.

Men det var som reda

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Dersom det blir brudd i meglingen om bussbransjeavtalen, blir det storstreik for bussjåfører i Oslo og Viken fra søndag morgen.
Fagbladet 18.09.2020
Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø mener det er viktigere enn noen gang at kommunene ikke lar lederlønningene løpe løpsk.
Fagbladet 18.09.2020
Industri Energi-organiserte ansatte i vaskeri og renseri får et årlig tillegg på 2437,50 kroner: Mer enn frontfaget. - Uten de vaskeriansatte ville det vært umulig å håndtere denne pandemien, sier forhandlingsleder Ommund Stokka.
Fagbladet 18.09.2020
Både KS og organisasjonene for de kommuneansatte ønsker et møte med regjeringen om den krevende situasjonen kommunene er i under koronapandemien.
Fagbladet 17.09.2020
Helsesekretær Madelene Berger fikk i oppgave å være koordinator på koronakontoret da pandemien kom. I forrige uke ble hun avdelingsleder for koronasentrene i Halden.
Fagbladet 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt