AstmaAllergi
17.11.2017
Siden 2000 har Matallergiregisteret bidratt med verdifull kunnskap om alvorlige reaksjoner på mat. Nå trues registeret med nedleggelse.
Matallergiregisteret har siden opprettelsen mottatt over 1500 meldinger fra helsetjenesten om alvorlige matallergiske reaksjoner i befolkningen. Men på grunn av store kutt i Folkehelseinstituttets budsjett, skal dette registeret trolig avvikles i løpet av 2017.
- Matallergi utgjør et betydelig folkehelseproblem, og fra Europa og USA meldes det om en økende forekomst av alvorlige reaksjoner, særlig blant barn og unge. Sett på denne bakgrunnen er det svært beklagelig at man har besluttet å legge ned et solid og operativt beredskaps- og kompetansemiljø på matsikkerhet, sier generalsekretær Anne Elisabeth Eriksrud i Norges Astma- og Allergiforbund.
Truer matsikkerheten. Hun ser på nedleggelsen som et svært alvorlig tilbakeskritt for matsikkerhetsberedskapen i Norge.
- Analyser utført i registeret har blant annet bidratt til å avdekke reaksjoner mot nye allergener, feil i matproduksjon og forurensning av matprodukter. Det har også gitt fagmiljøene en unik mulighet til å få analysert nye og ukjente allergene komponenter i matprodukter, sier Eriksrud.
For eksempel er det de siste årene blitt avdekket at lupin og bukkeh
Gå til mediet- Matallergi utgjør et betydelig folkehelseproblem, og fra Europa og USA meldes det om en økende forekomst av alvorlige reaksjoner, særlig blant barn og unge. Sett på denne bakgrunnen er det svært beklagelig at man har besluttet å legge ned et solid og operativt beredskaps- og kompetansemiljø på matsikkerhet, sier generalsekretær Anne Elisabeth Eriksrud i Norges Astma- og Allergiforbund.
Truer matsikkerheten. Hun ser på nedleggelsen som et svært alvorlig tilbakeskritt for matsikkerhetsberedskapen i Norge.
- Analyser utført i registeret har blant annet bidratt til å avdekke reaksjoner mot nye allergener, feil i matproduksjon og forurensning av matprodukter. Det har også gitt fagmiljøene en unik mulighet til å få analysert nye og ukjente allergene komponenter i matprodukter, sier Eriksrud.
For eksempel er det de siste årene blitt avdekket at lupin og bukkeh