AddToAny

Alt du vil vite om forskningsetikk (men ikke våger å spørre om)

Alt du vil vite om forskningsetikk (men ikke våger å spørre om)
En komplett og praktisk anlagt guide for forskeren i møte med hverdagslige problemstillinger.
Det har ikke manglet på bøker som berører spørsmål om forskningsetikk fra et spesifikt norsk perspektiv de siste årene. Et gjennomgående trekk har vært fokus på konflikt, for eksempel der politisk styring truer den akademiske friheten, på høyt profilerte plagiat-skandaler eller problematiske møter med en i overkant kritisk offentlighet. Slike bøker og diskusjonene de tegner opp, er viktige og avføder viktige prinsipielle spørsmål om forskeryrkets etiske utfordringer.

Selv om slike bøker har tilsnitt av allmenngyldighet, står de fleste forskere likevel ikke midt i brennende konflikter, men møter mer dagligdagse forskningsetiske utfordringer. Det er disse utfordringene denne boken setter et praktisk søkelys på, i en bredt anlagt utlegning av forskning som yrke. Dag Slotfeldt-Ellingsen er forsker, tidligere direktør i SINTEF og garvet medlem av styrer og råd innen forskning - blant dem Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning. Her bruker han hele sin brede kompetanse, og har gitt oss en bok med skyhøy bruksnytte for den gjengse forsker. Langs politiske, praktiske og etiske siktlinjer gir boken en uttømmende, men ikke overveldende, oversikt over forskergjerningen, også godt utover rene etiske spørsmål.

Boken er delt i tre. En innledende oversikt over byråkratiske, juridiske og institusjonelle rammer for forskning og forskningsetikk gir et godt overblikk over hvordan Forsknings-Norge er bygget opp. Siste del handler om brudd på forskningsetiske normer som plagiat og fusk og hvilke sanksjonsmåter og rehabiliteringsmuligheter som finnes.

Det er imidlertid den andre delen, «Moral og god praksis i det daglige forskningsarbeidet», som er mest omfattende og som til fulle gjør boken nyttig som et praktisk verktøy i yrkessammenheng. Her passer det å nevne at boken også er langt over gjennomsnittet oversiktlig: En forbilledlig innholdsfortegnelse på over tolv sider bruker presis terminologi i korte setninger, noe som gjør det svært enkelt å bruke boken som oppslagsverk. Man kan umiddelbart finne frem til det emnet man er interessert i eller det spørsmålet lurer på, om det gjelder retningslinjer for ulike forskningsobjekter (dyr, mennesker eller andre kulturer), skrivearbeidet (hvem skal være medforfatter og hvem som skal takkes), arbeidsmiljøet (folkeskikk, nepotisme og korrupsjon), samarbeidsformer - og hva man gjør når forskningsprosjektet ikke går etter planen.

Så her kommer min uforbeholdne anbefaling: Boken er en god investering, spesielt for forskere i begynnelsen av sin karriere, siden den tar hverdagslig yrkespraksis på alvor.

Hver måned anmelder Forskerforum bøker skrevet av forskere. Her finner du alle våre anmeldelser.

Image-text:

Boken om forskningsetikk er en god investering, spesielt for forskere i begynnelsen av sin karriere, siden den tar hverdagslig yrkespraksis på alvor, mener vår anmelder. Ilustrasjonsfoto: Shutterstock

Extra-info:

Fakta Dag Slotfeldt-Ellingsen

Forskningsetikk. Yrkesetikk ved forskningsvirksomhet.

Universitetsforlaget, 2020 384 sider

Veil. pris: kr 379

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt