AddToAny

Aldri vært verre for kvinneaktivister i Iran og Saudi-Arabia

- Aldri vært verre for kvinneaktivister i Iran og Saudi-Arabia
Harde fengselsstraffer kan trolig forklares med at regimene er redde for at kvinnene skal inspirere til en bredere rettighetskamp i hele befolkningen.
Mandag ble det kjent at den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh ifølge Amnesty Norge er dømt til 33 års fengsel og 148 piskeslag av Revolusjonsdomstolen i Teheran. Sotoudeh er også tidligere dømt for aktivisme, og en tidligere forkortet dom ble lagt til mandagens dom slik at den samlede straffen er satt til 38 års fengsel.

- Dette er en ekstremt hard dom. Det er mer enn noen annen kvinnerettsforkjemper har vært dømt til i Iran, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge.

Hvorfor dommen ble så streng, vil hun ikke spekulere i. Men hun peker på at land som Iran og Saudi-Arabia, er land som ligger helt i bunnsjiktet når det kommer til kvinners rettigheter.

- Det har aldri vært verre enn dette for kvinne- og menneskerettighetsaktivister, verken i Iran eller Saudi-Arabia, mener Tin.

Tortur og mulig dødsstraff

I dag stilles Loujain al-Hathloul for retten i Saudi-Arabia, som den første av de mange kvinneaktivistene som ble arrestert i fjor sommer. Hennes forbrytelse: å ha kjempet for grunnleggende kvinnerettigheter, som at kvinner skal få lov til å bestemme over seg selv og å kjøre bil i det wahabist-styrte landet.

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

- Barna er uskyldige. De representanter ikke sine foreldres religion eller ideologi. De er norske statsborgere og har rettigheter som det, mener Human-Etisk Forbunds hovedstyre.
article_web Fri tanke 17.03.2019
Kommunestyret vedtok å sende forslag om å ansette en diakon i kommunen tilbake til formannskapet til ny behandling. - Minst en del-seier, sier leder for HEFs lokallag.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Det ble ikke imam-utdanning, men et mastergradsstudium i «Lederskap, etikk og samtalepraksis», blant annet rettet mot religiøse ledere med utenlandsk bakgrunn. Utdanningstilbudet ble åpnet med pomp og prakt og paneldiskusjon denne uken.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Reprise: Det peker stadig nedover for Den norske kirkes medlemstall.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Ikke alle var enig i at Stjørdal kommune bør slutte å sponse bibler til kommunens 5. klassinger.
article_web Fri tanke 15.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt