Fra 2017 blir det bare agurkproduksjon i drivhusene, og jeg skal levere totalt 3,8 millioner agurker per år. Sammen med naboen min forsyner jeg Vestlandet med agurk, forteller Jone Wiig.
Sju kilometer sør-vest for Bryne sentrum, og rett før jærkysten, ligger gartneriet til Jone Wiig og lyser opp i vintermørket. I løpet av 20 år har han bygd opp ti dekar med opplyst og oppvarmet drivhus, og etter å ha vært igjennom mange forskjellige produksjoner, har han nå tatt valget om å spesialisere seg på agurk.
- Jeg har drevet med både tomat og bringebær. Tomat sluttet jeg med fordi jeg mistet en avtale med en av butikkjedene, og bringebær sluttet jeg med fordi det ble altfor store arbeidstopper, og at det ikke var mulig å plukke unna bærene etter hvert som de ble modne. Det er enklere bare å spesialisere seg på én produksjon, som går jevnt gjennom hele året, mener Wiig.
VIL HA MEST MULIG STABIL PRODUKSJONWiig kjøper inn agurkplantene når de er 23 dager gamle. Etter fjorten dager er det mulig å høste agurker på dem. Plantene vokser hele 10 til 15 centimeter i døgnet, og når de er i full produksjon, leverer hver plante tre til fire agurker i uka, hver på 300 gram. Plantene leverer agurk i til sammen ti uker.
- Vi jobber hele tiden for en mest mulig stabil og jevn produksjon, så vi høster, pakker og leverer agurker hver eneste dag. Forbrukerne etterspør ferske varer, og det er min filosofi å produsere det som kundene vil ha, forteller grønnsakprodusenten.
På grunn av at det er såpass kort vei mellom produksjon og forbruk, er det i praksis ikke mulig å bruke sprøytemidler mot skadedyr i agurk